Liječnik: Ovaj znak nakon jedenja cikle ukazuje na nedostatak željeza

Bituria se veže na crvenkasti pigment betalain, koji se nalazi u povrću: aktivno se apsorbira u crijevima, a zatim izlučuje urinom.

“Redoks indikator obezbojavaju ioni željeza, što objašnjava sklonost bifurkaciji kada nema dovoljno željeza (Fe) da obezboji ovaj pigment. Drugim riječima, kod nedostatka ovog minerala pigment ne postaje bezbojan, pa je urin obojen“, objašnjava dr. Maria Evdokimova.

“Ali ne brinite, to se ne događa samo u uvjetima nedostatka. Biturija se javlja i kod 10-14% zdravih ljudi nakon konzumacije spomenutog povrća. Ali u nedostatku Fe u tijelu, ovaj simptom se ipak češće opaža, iako ne kod svih – kod 49-80% oboljelih“, dodaje liječnica.

Znanstvenici su otkrili koliko soka od cikle trebate piti da biste snizili krvni tlak

Maria Evdokimova navela je još 7 znakova nedostatka željeza koje liječnik može primijetiti tijekom pregleda:

  • bljedilo kože
  • suhu ili grubu kožu
  • atrofični glositis (upala jezika) s gubitkom papila, koji može biti praćen bolom u jeziku ili suhim ustima
  • pucanje kože u uglovima usana
  • koilonychia – kandže u obliku žlice
  • rijetko iu posebno teškim slučajevima javlja se alopecija – djelomični ili potpuni gubitak kose na glavi ili drugom dijelu tijela
  • izuzetno rijetke tegobe – kloroza ili blijeda, blago zelenkasta boja tena.

Postoji još jedan znak koji odaje nedostatak ovog minerala, a koji je također prilično neobičan – želja da se pojede nešto nejestivo. Na primjer, žvakanje krede ili leda, gline. Na taj način tijelo nesvjesno pokušava nadoknaditi nedostatak elemenata u tragovima.

Komentirani mineral dio je hemoglobina, čija je glavna funkcija doprema kisika do svih organa i tkiva u tijelu. S nedovoljnom količinom u krvi, transport kisika je oštećen, tkiva ga jednostavno ne primaju dovoljno, što u skladu s tim utječe na dobrobit. Na primjer, osoba se počinje osjećati stalno umorna, misli se usporavaju, koncentracija se pogoršava i imunitet se smanjuje.

Prema procjenama WHO-a, svaki treći stanovnik planeta pati od anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Nedostatak željeza je češći kod žena nego kod muškaraca zbog mjesečnog gubitka krvi. Muškarci također nisu zaštićeni od ovog stanja. Kako je rekao terapeut Marat Farrakhov, anemija se dijagnosticira prema razini hemoglobina u krvi. Norme su redom:

  • kod žena – ispod 120 g / l
  • kod muškaraca – ispod 130 g / l

Više: Znanstvenici: Ovaj sok snižava krvni tlak u samo 3 sata

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki