Doktor: NEMOJTE uzimati ove tablete prije spavanja

Prije spavanja bolje je odgoditi uzimanje lijekova koji stimuliraju središnji živčani sustav. Tu spadaju, primjerice, neki lijekovi za prehladu i antialergije, kao i pripravci koji sadrže kofein. Činjenica je da su u stanju izazvati nesanicu, što je prepuno ozbiljnijih posljedica za tijelo.

Tablete koje ne treba uzimati prije spavanja

Osim toga, prije odlaska u krevet trebali biste prestati uzimati tablete za mršavljenje, diuretike i lijekove koji sadrže alkohol, budući da potonji remete faze sna. Prve dvije vrste pripravaka potiču mokrenje i to će negativno utjecati na san.

Međutim, dr. Taranenko napominje da postoje lijekovi koje je, naprotiv, najbolje uzimati noću. Tu spadaju razni lijekovi za opuštanje mišića, neki sporodjelujući lijekovi kao što su statini za snižavanje kolesterola i lijekovi za nesanicu.

Doktor: Ovo su najopasnije tablete po vrućini

Liječnik podsjeća da konzumacija grejpa uz uzimanje lijekova za snižavanje kolesterola (statina) može dovesti do zdravstvenih problema. Ovo voće blokira proizvodnju enzima koji razgrađuju ljekovite tvari. To dodatno opterećuje jetru, jer se povećava koncentracija ljekovitih tvari u krvi.

Ako osoba već ima neurološku bolest ili onu povezanu sa zatajenjem bubrega ili jetre, tada uz redovitu upotrebu statina i soka od grejpa može doći do porasta jetrenih enzima, pogoršanja simptoma i povećanja učestalosti vrtoglavice, smetenosti i slabosti. .

Također je važno uzimati ljekovite lijekove samo s čistom vodom i ničim drugim, inače će se njihov učinak smanjiti. Prema riječima stručnjaka, svaka druga tekućina (mlijeko, sok) može djelovati kao apsorbent ljekovitih tvari. Zbog toga se neće potpuno otopiti u želucu. U tom će slučaju ljekovita tvar djelovati ili jače ili slabije.

Sva pića osim vode mogu kemijski otopiti tabletu. Stručnjak je naglasio da svako pitanje u vezi s uzimanjem lijekova treba razjasniti s liječnikom. Također je važno ne zanemariti upute za uporabu dotičnog lijeka.

Više: Doktor: Svi ga uzimamo, ali to je najotrovnija tableta za jetru

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki