Doktor: Jedite ovo voće i gubitak težine će se dogoditi u tren oka

Prva pozitivna osobina trešanja koju bi svatko trebao znati je da su niskokalorične. 100 grama proizvoda (12 – 20 plodova) sadrži samo 50 kcal. Također, njihovom konzumacijom dobiva se ogroman broj korisnih elemenata u tragovima: vitamini A, C, E, K, kalij, silicij, fosfor, magnezij, mangan i drugi, naglašava liječnik.

Zahvaljujući bogatom vitaminskom sastavu, trešnje mogu značajno poboljšati zdravlje i stanje u samo nekoliko tjedana. Na primjer:

  • čine kožu elastičnijom, a kosu jačom i sjajnijom
  • ojačati kosti i smanjiti rizik od prijeloma uslijed traume
  • štite od virusa i bakterija
  • zaustaviti razvoj stanica raka
  • normalizirati srčani ritam i ojačati srčani mišić
  • niže razine kolesterola
  • normalizirati krvni tlak

Da biste uživali u svijetlom okusu ovog voća i poboljšali svoje zdravlje, bit će dovoljno pojesti 200-300 grama zrelih trešanja dnevno. Pretjerano konzumiranje može poremetiti probavu i izazvati alergijsku reakciju.

5 napitaka za mršavljenje koji su učinkovitiji od bilo koje dijete

Zbog obilja kiselina u svom sastavu, trešnje jako iritiraju želučanu sluznicu i mogu izazvati žgaravicu. Stoga se ne preporučuje jesti ga na prazan želudac, bolje je na kraju obroka.

Iz istog razloga vrijedi isprati usta nakon jedenja trešanja, jer kiselina uništava zubnu caklinu. Kiseline u njima mogu štetiti osobama s povećanom kiselošću želuca, kao i onima s egzacerbacijom peptičkog ulkusa ili gastritisa. Njihovom uključivanju u prehranu treba pristupiti s oprezom u slučaju alergijskih reakcija, osobito tijekom egzacerbacija.

Trešnje su poznate po bogatoj paleti vitamina i minerala, ali nisu rekorderke po sadržaju neke tvari. Sadrže velike količine vitamina A i C – 100 grama trešanja osigurava oko 20% dnevne potrebe za vitaminom A i 17% vitamina C. Velika količina flavonoida osigurava bolju apsorpciju vitamina C, što donosi više koristi za naše imunitet, kožu, kosu i zglobove. Trešnje sadrže i vitamine B skupine, kao i razne minerale: kalij, fosfor, magnezij, željezo.

Triptofan, folna, jabučna, salicilna, jantarna, limunska i druge kiseline u svom sastavu potiču probavu i proizvodnju želučanog soka. Oni također inhibiraju rast štetnih bakterija truljenja. Pektini u sastavu trešanja ubrzavaju peristaltiku.

Više: Doktor: Ovo je najbolje ljetno povrće za mršavljenje

Antocijanini, koji su antioksidansi, daju im tipičnu crvenu boju. Imaju zaštitni učinak, pomažući stanicama da prežive stres uzrokovan oksidativnim procesima. Brojna istraživanja potvrđuju dobrobit trešanja za sportaše zbog visoke koncentracije antocijanina koji također djeluju protuupalno. Sportaši čija prehrana sadrži trešnje se brže oporavljaju i mogu duže trenirati.

Poznato je djelovanje trešanja i soka od trešanja na srce i krvne žile. Vitamin PP zajedno s askorbinskom kiselinom ima pozitivan učinak na krvne žile, povećavajući njihovu propusnost. A kumarini u njihovom sastavu sudjeluju u regulaciji procesa koagulacije, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i razrjeđivanje krvi.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki