Kopar i peršin razlikuju se po svojim korisnim svojstvima, ali uopće nije potrebno odabrati jedno.
Stručnjaci za prehranu preporučuju redovitu konzumaciju oba proizvoda.
Što je zdravije: kopar ili peršin?
Kopar ima mnogo više mangana od peršina (1,3 odnosno 0,16 miligrama), kao i kalija (738 odnosno 554 miligrama) i kalcija (208 odnosno 138 miligrama).
Kopar također sadrži velike količine željeza, bakra, fosfora i cinka.
Osim toga, kopar je bogat biološki aktivnim tvarima i spojevima koji pomažu u sprječavanju oksidativnog stresa i razvoja srčanih i krvožilnih bolesti.
Peršin je bogat vitaminom K, važnim za jačanje kostiju, normalno zgrušavanje krvi i prevenciju ateroskleroze.
Peršin je također bogat zeaksantinom i luteinom, koji pomažu u sprječavanju razvoja očnih bolesti, posebice katarakte.
Ranije smo vam rekli koji proizvod može poboljšati rad srca i koliko često ga treba uključiti u prehranu.