4 znaka skorog razvoda




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Proučavajući bračnu nevjeru kod mnogih bračnih parova, obiteljski psihoterapeut John Gottman identificirao je četiri glavna znaka da braku prijeti razvod. Gottman ih naziva četiri jahača apokalipse.

O čemu se točno radi? Za kritiku, nepoštovanje, obrambeni stav i povlačenje, nevoljkost ulaska u sukob. U svakom slučaju, ovakvi problemi se javljaju u apsolutno svim vezama, ali ako se u braku nađe više od jednog od ovih problema, mogu se pojaviti ozbiljne sumnje u trajanje veze.

1. Kritika upućena partneru, a ne njegovom ponašanju

Kritika koja ukazuje da s partnerom nešto nije u redu. To bi mogao biti napad na njegovu osobnost ili karakterne osobine. Često se koriste generalizacije poput: “Ti uvijek…”, “Ti nikad…”, “Ti si jedan od ljudi koji…”, “Zašto si…”.

Obično se onaj koga se kritizira počne braniti, a na kraju se partneri prestanu čuti i daljnja komunikacija postaje nemoguća.

Što možeš učiniti? Ako se već ide kritizirati, onda se to radi samo na konkretno djelo, a ne na njegovu osobnost u cjelini. Na primjer: “X se dogodilo, osjetio sam Y i trebam Z”.

2. Izražavanje prijezira prema supružniku

O čemu se radi? Za sve one neverbalne signale koji jasno pokazuju da jedan od partnera misli da je drugi inferioran u odnosu na njega. To može biti ismijavanje, uvredljiva imena, nepristojne šale, uvredljivi sarkazam, prijezirna ismijavanja… Tj. sve što utječe na partnerovo samopouzdanje. Njihov cilj je povrijediti i mučiti drugoga. Ovo je najozbiljniji od sva četiri problema.

Što možeš učiniti? Supružnici bi trebali raditi na sebi kako bi isključili takve izjave i stvorili atmosferu međusobnog poštovanja i ljubaznosti.

3. Agresivna obrana

Jedan od partnera osjeća da ga drugi neprestano kritizira i pokušava se braniti. Ili preuzima ulogu žrtve i počinje se opravdavati (natjerale su me okolnosti, izgovara fraze poput “Nisam kriv…”, “Nisam…). Razgovor se nastavlja međusobnim optužbama – partner reagira na kritiku protukritikom. Fraze počinju s “Da, ali…” (slaganje se zamjenjuje neslaganjem) ili se ponavlja vlastito stajalište, a suprotno se ignorira.

Što možeš učiniti? Pokušajte se staviti u partnerovu poziciju. Dajte mu do znanja da se slažete s barem jednim dijelom njegovih riječi, da razumijete njegove osjećaje i da ste sposobni vidjeti situaciju njegovim očima.

4. Zatvaranje u sebe, izbjegavanje sukoba

Kako bi izbjegli tešku situaciju, neki partneri zašute ili počnu odgovarati jednosložno, pokušaju promijeniti temu, bulje u zaslon računala ili jednostavno napuste prostoriju. Ponekad je to pokušaj smirivanja, pronalaska spasa od oluje. Ali čak ni u tom slučaju, sukob se ne može izbjeći. „Neutralnost“ partner doživljava kao neodobravanje, hladnoću, distanciranje, nedostatak kontakta, aroganciju.

Što možeš učiniti? Važno je na vrijeme uvidjeti da se vi ili vaš partner više ne možete nositi s emocijama i da vam je potreban odmor. U tom slučaju trebate stati i nastaviti razgovor tek kada se svi smire.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki