8 bolesti koje višestruko povećavaju rizik od moždanog udara

Prema riječima ruske neurologinje i kandidatkinje medicinskih znanosti dr. Tatyane Sergeeve, kako biste se zaštitili, važno je razumjeti što izaziva ovo stanje. Uključujući određene bolesti od hipertenzije do dijabetesa.

Bolesti koje povećavaju rizik od moždanog udara

“Pogrešno je misliti da ne možemo utjecati na faktore rizika, jer zdravlje umnogome ovisi o načinu života. Da biste spriječili krvožilne nezgode u budućnosti, već sada morate slijediti jednostavna pravila”, kaže liječnik.

Liječnik: Ovaj se simptom pojavljuje ujutro i nakon nekoliko dana uzrokuje moždani udar

Vrlo je važno zapamtiti razloge koji izazivaju pojavu ove bolesti. Pušenje povećava rizik od nje za 60 posto, a suzdržavanje od štetne navike kroz 5 godina smanjuje rizik kod pušača na razinu nepušača. Sustavna zlouporaba alkohola također je ozbiljan faktor rizika.

moždani udar

Uzimanje oralnih kontraceptiva s visokom razinom estrogena povećava rizik od tromboze, što može dovesti do moždanog udara. Odluku o korištenju kontraceptiva s niskom razinom estrogena treba donijeti tek nakon savjetovanja s ginekologom. Prilikom odabira metode kontracepcije, razmotrite genetsku predispoziciju za trombofiliju.

Neurologinja Larisa Neboga slaže se s mišljenjem kolegice.

Medicinska statistika odavno je utvrdila čimbenike rizika za vaskularnu nesreću, a prema mišljenju stručnjaka to su:

  • arterijska hipertenzija – povećava rizik za čak 5 puta;
  • dijabetes melitus – povećava vjerojatnost 2-4 puta;
  • fibrilacija atrija – povezana s 3-5 puta većim rizikom;
  • ishemijska bolest srca – dovodi do 2-4 puta veće vjerojatnosti;
  • policitemija – je višak crvenih krvnih stanica, trombocita i limfocita;
  • trombocitoza – povećanje broja trombocita;
  • Pretežak;
  • hiperlipidemija – ovo je zloglasni visoki kolesterol;

Više: Liječnik: Ako imate više od 60 godina, prestanite jesti ovu hranu – dovodi do moždanog udara

Stoga je najbolja prevencija izbjegavanje čimbenika rizika. Kod arterijske hipertenzije potrebno je kontrolirati razinu krvnog tlaka i svakodnevno uzimati antihipertenzivne lijekove. Do moždanog udara dolazi ako pacijent prestane uzimati lijekove – tlak se previše poveća i žile ne mogu izdržati pritisak.

Fibrilacija atrija je opasna za stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog neritmičke kontrakcije dolazi do stagnacije krvi u pretkomorama i stvaranja tromba različitog oblika. Putem krvotoka začepljuju velike arterije mozga. To se može spriječiti redovitim uzimanjem antikoagulansa koje vam je propisao liječnik – lijekova koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Ishemijska bolest izravno je povezana s poremećajima metabolizma lipida. Ako je kolesterol visok, višak lipida lijepi se za stijenke krvnih žila, stvarajući plakove i ometajući protok krvi.

Važno: članak je samo u informativne svrhe i ne zamjenjuje konzultacije sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki