Hrana s visokim glikemijskim indeksom može uzrokovati nagli porast šećera, pa bi je trebali izbjegavati ne samo dijabetičari, već i svi koji se bore s šećerom u krvi.
9 ranih znakova dijabetesa tipa 2 koji se ne smiju propustiti
Ova hrana uzrokuje da tijelo proizvede pravi nalet inzulina kako bi se suprotstavio ugljikohidratima i uobičajenoj posljedici, a to je osjećaj gladi unutar dva do tri sata.
Zbog toga osoba doživljava napadaj želje za dodatnom količinom hrane.
Prva na popisu rizičnog voća s visokim glikemijskim indeksom je banana, ali treba izbjegavati i naranče, mango, grožđe – svježe i sušeno, kao i datulje. Na dnu ove liste su kruške.
Od voća sve vrste bobičastog voća imaju nizak glikemijski indeks – jagode, kupine, maline, borovnice, zatim šljive, kivi i grejp.
Prirodni lijek protiv dijabetesa filipinskog dr. Jaimea Di-Liaca
Osim pažljivog odabira voća, svi koji imaju problema s povišenim šećerom trebaju voditi računa i o uravnoteženoj prehrani.
Dobro je uključiti cjelovite žitarice, mahunarke i povrće. Također treba jasno razlikovati zdravu hranu od one s niskim glikemijskim indeksom. Lubenica se, primjerice, smatra zdravom namirnicom, ali joj je glikemijski indeks visok.
Drugi primjeri hrane s visokim glikemijskim indeksom su šećer i slatkiši, gazirana pića, bijeli kruh, krumpir i bijela riža./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!