Lijepa liječnica iz Plovdiva rekla je da je najveća greška koju činimo mršavljenje

Prema najnovijim podacima, Bugarska je 6. u Europi po pretilosti među odraslima i 5. među djecom.

Atlantska dijeta: od čega se sastoji i zašto je smanjila smrtnost u Španjolskoj

6 od 10 odraslih osoba u Bugarskoj i više od 224 000 djece školske dobi živi s prekomjernom težinom ili pretilošću. Kaže to gastroenterolog i nutricionist dr. Tikhomira Georeva, a prenosi plovdiv24.bg

Svjetska zdravstvena organizacija navodi sljedeće norme za indeks tjelesne mase (BMI) bez obzira na dob, spol ili druge individualne karakteristike:

stanje indeksa tjelesne mase

teška pothranjenost

prosječna pothranjenost 16 – 16,99

blaga pothranjenost 17 – 18.49

pothranjenost

normalna težina 18,5 – 24,99

prekomjerna tjelesna težina ≥ 25,0

pretilost 25 – 29.99

pretilost ≥ 30,0

pretilost I stupanj 30 – 34,99

pretilost II stupanj 35 – 39,99

pretilost III stupanj ≥ 40,0

U borbi protiv pretilosti ljudi stalno isprobavaju različite dijete i lijekove. Neki su povezani s teškim dijetama i gladovanjem, što često dovodi do kratkoročnog uspjeha ili smrtonosnih stanja.

Nedavno su mnogi dodaci prehrani došli na tržište u obliku tableta za mršavljenje i otopina za injekcije.

Jedan od njih je lijek liraglutid, poznat kao “magic shot”. Sličan je prirodno proizvedenom hormonu GLP-1, koji se oslobađa iz crijeva nakon obroka i daje osjećaj sitosti.

Pogledajte koji proizvodi sadrže najviše antioksidansa

Sam lijek djeluje tako da djeluje na receptore u mozgu koji kontroliraju apetit i na taj način čini da se primatelj osjeća manje gladnim. To vam može pomoći da jedete manje i smanjite svoju tjelesnu težinu.

Na taj način idemo protiv normalnog fiziološkog ritma tijela i to će imati svoje nuspojave i utjecaj na nas.

Brži rezultati ne samo da imaju svoj yo-yo učinak kada se prekine, već mogu dovesti i do ozbiljnih kroničnih bolesti.

Nedavno su se počela provoditi razna istraživanja o nuspojavama i njihovom utjecaju u budućnosti.

Postoje studije koje govore o dobrobiti Liraglutida kod dijabetes melitusa i predijabetesa, kod pacijenata s visokim BMI, ali nitko ne govori o šteti koja može nastati naknadno.

Budući da liraglutid povećava proizvodnju inzulina na način ovisan o glukozi, incidencija hipoglikemije uvelike ovisi o profilu rizika od hipoglikemije odabranog oralnog antidijabetika s kojim se koristi.

Njegova uporaba može povećati rizik od hipoglikemije. Druge meta-analize zamijetile su pozitivan trend prema povećanom riziku od pankreatitisa, povišenja jetrenih enzima i razvoja kolestaze i hepatitisa. bolest.

Ljubičasti krumpir je pun antioksidansa

Također su prijavljeni dehidracija kao posljedica mučnine, povraćanja i proljeva, povišen kreatinin u serumu i akutno zatajenje bubrega koje ponekad zahtijeva hemodijalizu.

OSNOVNA METABOLIČKA AKTIVNOST (BMI) predstavlja ukupnu količinu energije koja je tijelu potrebna za održavanje vitalnih funkcija.

U prosjeku predstavlja oko 60-75% ukupne količine kalorija koje unesemo tijekom dana i razlikuje se od svakog pojedinca. Na to utječu različiti čimbenici – dob, spol, težina, visina, geni, okolina, sastav tijela i zdravstveno stanje.

Većinu vremena kada govorimo o tome kako potaknuti metabolizam da biste sagorjeli više kalorija, zapravo govorimo o tome kako potaknuti bazalni metabolizam. Određuje se formulama na temelju tjelesnih karakteristika i aktivnosti.

Bazalni metabolizam može biti smanjen u različitim zdravstvenim stanjima i bolestima pacijenata.

Moj cilj kao liječnika je prvo stabilizirati kroničnu bolest pacijenta, staviti ga u remisiju, poboljšati mu kvalitetu života – odreći se svojih štetnih navika od kojih obolijeva i kroz odgovarajuće režime potaknuti ga na više kretanja, kako bi mogao povećati svoju metaboličku aktivnost.

Ponašanje u ovom slučaju je dobra anamneza, ultrazvučni pregled, procjena stupnja oštećenja jetre. Postoje i razni neinvazivni testovi poput FIB-4 koji mogu procijeniti rizik od fibroze jetre.

Kavopije imaju manji rizik od raka debelog crijeva

Ostale bolesti povezane s pretilošću i prehranom su: Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), Funkcionalna dispepsija, Upalna bolest crijeva, Sindrom iritabilnog crijeva, Adenokarcinom jednjaka i karcinom želuca, Kolelitijaza i Kolecistitis, Akutni pankreatitis, Rak debelog crijeva i rektuma i druge.

Nažalost, pacijenti traže pomoć tek kada im se zdravstveno stanje naglo pogorša.

Cilj kod pretilih pacijenata je postaviti individualne i dostižne ciljeve unutar razumnih vremenskih okvira.

Ovi se ciljevi trebaju postići uz uživanje u zdravom načinu života, a ne kroz iscrpljujuće režime i uskraćivanja.

Iz tog razloga, razvio sam takozvani TG režim, koji ima niz varijacija na temelju mnogih čimbenika u odnosu na svakog pojedinog pacijenta (način života, popratne bolesti, BMI, metabolička aktivnost)

Kao što je Hipokrat rekao: “Prije nego počnete nekoga liječiti, prvo ga pitajte je li spreman odreći se stvari od kojih je bolestan.”

Bez obzira na način smanjenja tjelesne težine, od 6 mjeseci do 1 godine nakon početka dijete dolazi do platoa, tj. stabilizacija tjelesne težine.

Kavopije imaju manji rizik od raka debelog crijeva

To je važna točka u liječenju gdje pacijent treba dobiti podršku i nastaviti proces ozdravljenja. Metabolička prilagodba traje prosječno 1 godinu.

Zato koristim tzv. stepenasti pristup – prvo je zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i bihevioralna terapija.

Kod BMI iznad 40 i smanjene motoričke aktivnosti, u većini slučajeva kombinira se s kirurškim liječenjem i drugim endoskopskim tehnikama.

Koja je korist od smanjenja težine?

Osim što je prije svega zdrav i u dobroj formi, to je i spriječiti pojavu ozbiljnih bolesti kao što je nealkoholna masna bolest jetre i njezino napredovanje u steatozu i fibrozu jetre te njen učinak na smanjenje steatoze na već masnoj jetri .

Prema mom iskustvu, pacijenti s povišenim jetrenim enzimima i alkoholnom steatozom jetre primijetili su značajan pad i normalizaciju rezultata nakon režima./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki