Zašto čaj ne smijete skuhati dva puta

Neki ljudi skuhaju istu vrećicu čaja nekoliko puta kako bi uštedjeli novac.

No takva štednja može biti štetna za zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Objašnjavamo zašto ne možete ponovno skuhati čaj i zašto je to štetno.

Zašto čaj ne smijete skuhati dva puta

Nakon prvog kuhanja, list čaja gubi otprilike polovicu svojih hranjivih tvari.

Prilikom ponovnog kuhanja korisnih tvari u listu čaja postaje manje za još 30%, a nakon trećeg puta ostaje samo 10%.

čaj
Fotografija: © Belnovosti

Dakle, kuhanje iste vrećice čaja dva puta jednostavno nije praktično. Osim toga, neki čajevi ispuštaju otrovne tvari kada se ponovno kuhaju.

Također morate znati da čak i najkvalitetniji čaj može biti štetan ako se kuha predugo: dugotrajno kuhanje oksidira eterična ulja i polifenole sadržane u čaju.

Stručnjaci preporučuju kuhanje čaja najviše pet do sedam minuta.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki