Neki ljudi skuhaju istu vrećicu čaja nekoliko puta kako bi uštedjeli novac.
No takva štednja može biti štetna za zdravlje, upozoravaju stručnjaci.
Objašnjavamo zašto ne možete ponovno skuhati čaj i zašto je to štetno.
Zašto čaj ne smijete skuhati dva puta
Nakon prvog kuhanja, list čaja gubi otprilike polovicu svojih hranjivih tvari.
Prilikom ponovnog kuhanja korisnih tvari u listu čaja postaje manje za još 30%, a nakon trećeg puta ostaje samo 10%.
Dakle, kuhanje iste vrećice čaja dva puta jednostavno nije praktično. Osim toga, neki čajevi ispuštaju otrovne tvari kada se ponovno kuhaju.
Također morate znati da čak i najkvalitetniji čaj može biti štetan ako se kuha predugo: dugotrajno kuhanje oksidira eterična ulja i polifenole sadržane u čaju.
Stručnjaci preporučuju kuhanje čaja najviše pet do sedam minuta.