Zašto bi bilo dobro da djeca ne jedu šećer prije 2 godine

Izbjegavanje ili smanjenje dodanog šećera u prehrani vašeg djeteta može biti teško.

Dodani šećeri su oni koji se dodaju hrani tijekom obrade ili pripreme ili kasnije za stolom. To mogu biti prirodni šećeri, poput meda, ili umjetni, poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze. Jogurt, grickalice za bebe, voćni sokovi, deserti i slatka peciva najčešći su izvori dodanih šećera u prehrani dojenčadi i male djece.

Za razliku od šećera koji su prirodno prisutni u voću, mliječnim proizvodima, povrću, kruhu i drugim žitaricama, dodani šećer u hrani je vrsta koju bi trebalo izbaciti iz dječje prehrane. Ali zašto;

Od rođenja do 24 mjeseca, pravilan rast zahtijeva kalorije i hranjive tvari. Hrana i pića s visokim udjelom dodanih šećera sadrže puno kalorija – koje se nazivaju “praznim kalorijama” – a gotovo nimalo hranjivih tvari.

Nuđenje hrane s dodatkom šećera djeci od rođenja do 24 mjeseca je problematično jer u ovoj fazi jedu relativno male količine hrane. Dakle, da bi imali zdravu prehranu, hrana koju jedu mora biti bogata hranjivim tvarima. Ako se mala djeca hrane hranom koja je bogata kalorijama i šećerom, ostavljaju manje mjesta za hranjivu hranu.

Također, djeca koja se hrane hranom s visokim udjelom dodanih šećera imaju veću vjerojatnost da će imati niz negativnih zdravstvenih posljedica tijekom rasta, uključujući dječju pretilost, kardiovaskularne bolesti i karijes, nego djeca koja unose manje šećera.

Hranjenje od rođenja do 24 mjeseca također oblikuje dugoročne prehrambene preferencije. U tom razdoblju djeca mogu naučiti prihvatiti gorku hranu s visokim udjelom hranjivih tvari, poput povrća, ako im se opetovano nudi. Također, postavljanje obrazaca rano u djetetovom životu može mu pomoći da održi zdravu težinu i izbjegne kronične bolesti kako odrastaju.

S obzirom da oko 85% beba i male djece svaki dan konzumira dodani šećer, evo nekoliko praktičnih savjeta za roditelje

Pogledajte etiketu hrane

Provjerite količinu dodanih šećera na etiketama hrane i pića prije nego što ih kupite. Oznake uključuju ukupne šećere, a ispod te količine su dodani šećeri. Primjerice, jedna porcija čokoladnog mlijeka sadrži 15 grama dodanog šećera, dok obično kravlje mlijeko nema dodanog šećera.

Birajte zdravija pića

Zaslađene napitke zamijenite vodom ili mlijekom (majčinim mlijekom, formulom ili drugim mlijekom, ovisno o dobi djeteta). Izbacite ili ograničite slatka pića kao što su aromatizirana mlijeka, voćni sokovi, sportska pića, energetska pića i zaslađeni čaj.

Saznajte koji su različiti nazivi za šećer

Šećer nije uvijek tako lako uočiti. Postoji mnogo namirnica za koje ne biste očekivali da sadrže dodane šećere, poput jogurta. Dodani šećeri imaju mnogo različitih naziva, uključujući visokofruktozni kukuruzni sirup, koncentrate voćnih sokova, šećer od trske, kukuruzni zaslađivač, laktozu, glukozu, saharozu i javorov sirup. Stoga uvijek provjerite popis sastojaka.

Pazite na skriveni šećer u pakiranoj hrani

Ako svom djetetu ponudite pakiranu hranu, poput vrećica voća ili staklenki dječje hrane, ona bi trebala sadržavati malo ili nimalo dodanog šećera.

Pokušajte ponovno i često

Ponudite djeci hranu poput povrća uvijek iznova. Može biti potrebno da dijete bude izloženo nekoj hrani do 30 puta da bi je probalo. Ne biste ga trebali tjerati da je pojede, sve što treba je povrijediti je mnogo puta.

Na kraju, važno je ne činiti sve ove promjene na svom djetetu u isto vrijeme. Odaberite onu koja vam se čini najizvedivijom i prvo je isprobajte. Postupno dodajte još jedan. Zapamtite da je odustajanje od zdrave navike normalno. Važno je vratiti se i pokušati ponovno, sa strpljenjem i bez opsesija.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki