Kardiolog je otkrio kako izračunati biološku starost srca

Kardiologinja Oksana Rotar, voditeljica Znanstveno-istraživačkog laboratorija za epidemiologiju nezaraznih bolesti u Rusiji, kaže da se starost kardiovaskularnog sustava izračunava prema važnim pokazateljima kao što su spol, dob, tjelesna aktivnost, kolesterol i razina šećera u krvi.

Prava starost srca

„Dob srca je pokazatelj koji omogućuje procjenu stanja ljudskog kardiovaskularnog sustava, odnosno rizika od moždanog udara i infarkta miokarda. Pritom se moraju uzeti u obzir nepromjenjivi čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti – spol, dob te varijable – krvni tlak, šećer, kolesterol, pušenje i tjelesna aktivnost”, kaže stručnjakinja.

Ova namirnica jača srce, čisti jetru i štiti mozak

„Više se krećite, hranite se racionalno, prestanite pušiti i po potrebi redovito uzimajte propisane lijekove. Činjenica je da kada promijenimo faktore rizika u ponašanju, smanjuje se starost srca, što znači da se smanjuje negativan učinak na srce i krvne žile te oni ne stare tako brzo.

Za pomlađivanje srčanog mišića stručnjaci preporučuju sljedeće:

  • šetati više;
  • konzumirati manje soli;
  • jesti više povrća i voća;
  • prestati pušiti

Također je vrlo važno propisivanje kompetentne terapije za smanjenje procijenjene dobi.

“Pitanje odgađanja starenja kardiovaskularnog sustava predmet je istraživanja znanstvenika iz mnogih zemalja. No, osim promjena načina života, na krvožilno starenje pozitivno utječe medikamentozno liječenje antihipertenzivima koji snižavaju krvni tlak, statinima za snižavanje kolesterola i acetilsalicilne kiseline za sprječavanje krvnih ugrušaka, ali sve te metode još se proučavaju, nisu uključene u praktične preporuke“, dodaje kardiolog.

Više: Znanstvenici: Pojedite ovo voće i srce će vam raditi kao sat

“Sada se dob za pojavu kardiovaskularnih bolesti smanjila. Srčani udar se javlja u dobi od 25 godina. Stoga liječnici preporučuju pažljivo praćenje stanja krvožilnog sustava. Liječničke preglede treba započeti u dobi od 18 godina. Preporuke za prevenciju kardiovaskularnih stanja da se sustavni probir (identifikacija) čimbenika rizika preporučuje nakon 40. godine života kod muškaraca i nakon 50. godine života kod žena.Osim pokazatelja koji se mogu mjeriti – krvni tlak tonometrom (norma je ne više od 140/90 mm Hg) i kolesterola u krvi u laboratoriju (norma je do 4,9 mmol/l), trebaju uvijek težiti zdravom načinu života“, kaže kardiolog.

Kako biste provjerili možete li se toga pridržavati, odgovorite na sljedeća pitanja:

  • koliko voća i povrća dnevno uzimate – potrebno je najmanje 5 porcija (ili komada);
  • koliko koraka dnevno napravite – trebali biste ciljati na 10 tisuća;
  • koji je vaš indeks tjelesne mase – po mogućnosti ne više od 25 kg / m2;
  • koliko spavate – 7-8 sati;
  • koliko pušite – 0 cigareta;

Važno: članak ne zamjenjuje konzultacije sa stručnjakom, samo je u informativne svrhe!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki