Počinje Veliki tjedan




Foto: Getty Images/Gulliver

Danas počinje Veliki tjedan za pravoslavne kršćane. Naziva se i Tjedan muke posljednji je tjedan zemaljskog života Isusa Krista.

Počinje njegovim svečanim ulaskom u Jeruzalem, a završava njegovim uskrsnućem. Svaki dan ovog tjedna zove se Veliki – Veliki ponedjeljak, Veliki utorak i tako dalje. Posljednji je uskrsnog posta, a svaki njegov dan crkveno služe posebne službe.

Na Veliki ponedjeljak Isus Krist je ušao u jeruzalemski hram i zatekao ga pun trgovaca. Sin Božji je istjerao trgovce, jer je hram dom molitve, a ne tržnica. Evanđelje govori o Isusovoj propovijedi u hramu i njegovom prokletstvu neplodne smokve – simbola ljudske duše, koja ne poznaje molitvu, pokajanje i ne donosi duhovne plodove.

Na Veliki utorak Krist je propovijedao u hramu i davao posljednje moralne upute, ispričao prispodobu o deset mudrih djevica koje iščekuju dolazak Gospodina i prispodobu o talentima. Krist daje proročanstva o sudbini grada Jeruzalema.

Na Veliku srijedu Krista je posjetila grešnica pokajnica koja je u svojoj brizi razbila posudu s dragocjenim smirnom. Posljednja večera Sina Božjega događa se s apostolima, tijekom koje im On govori da će ga jedan od njih izdati. Juda izlazi i izdaje ga, a noć uoči četvrtka Krist se moli u Getsemanskom vrtu sve dok izdajica ne dođe i uhvati ga.

Na Veliki četvrtak Isusu Kristu je izrečena smrtna presuda koju je potvrdio Poncije Pilat. Iste večeri, što je prema židovskom vjerovanju početak sljedećeg dana (nakon zalaska sunca), bio je razapet. U Bugarskoj se na današnji dan ili Veliku subotu tradicionalno farbaju jaja. Prvu uvijek najstarija žena boji crvenom bojom. Dok je još topla i svježe obojana, ona djeci iscrtava znak križa na čelu da budu zdrava.

Na Veliki petak se ne radi ništa – smiju se farbati samo već ofarbana jaja. Na Veliki petak se ništa ne jede, samo se pije voda. Veliku subotu nazivamo i Dušna, jer tada idemo na grobove preminulih najmilijih. Dijele im se farbana jaja, žito i kruh.

Ovaj tjedan završava Uskrsom. Uskrsno bogoslužje počinje u subotu navečer i nakon primanja blagoslovljenog ognja od svećenika, svećenik izlazi iz crkve, zvone zvona, a točno u ponoć pjeva se “Kristos uskrsne” i odgovara “Voiztina vaskrse”.

U bugarskoj domaćoj pravoslavnoj tradiciji svaki se dan Velikog tjedna slavi na poseban način. Prva tri (Veliki ponedjeljak, Veliki utorak i Velika srijeda) izdvajaju se za mazanje doma, a rutinska aktivnost dobiva simbolično pročišćavajući karakter — radi se za zdravlje. Na Veliki četvrtak se poštuje stroga zabrana rada, farbaju se uskrsna jaja. Na Veliki petak (koji se naziva i Veliki petak) u zapadnoj Bugarskoj farbana jaja se ukrašavaju raznim motivima. Ideš u crkvu i tri puta prođeš ispod stola za zdravlje. Na Veliku subotu obično se mijese i peku obredni uskrsni kruhovi.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki