Najbolje namirnice protiv ateroskleroze

Razvoj ateroskleroze povezan je s većim rizikom od infarkta miokarda i moždanog udara. Ateroskleroza je proces u kojem dolazi do upale i nakupljanja masnih naslaga u arterijama. Ipak, određene namirnice imaju značajan preventivni učinak protiv ove bolesti, uvjereni su autori nove studije objavljene u časopisu Nature Reviews Cardiology.

Liječnici predlažu korištenje hrane kao učinkovitog sredstva za zaštitu krvožilnog sustava. Pravilna prehrana trebala bi pratiti sve suvremene metode liječenja i prevencije ateroskleroze. Nova studija analizirala je 14 namirnica i dodataka kao što su riblje ulje, maslinovo ulje, vlakna, češnjak, zeleni čaj, kakao, koenzim Q10, određene omega-6 masne kiseline, kurkumin i resveratrol.

Nar je bogat antioksidansima. Njegov sok sprječava razvoj bolesti i pomaže u smanjenju plakova, ako ih ima.

S češnjakom liječe se mnogi virusi i infekcije. Istraživanja pokazuju da 4 mg/dan alicina (¼ glave) snižava kolesterol i krvni tlak sprječavajući stvaranje krvnih ugrušaka.

Špinat bogat je luteinom, koji štiti od makularne degeneracije i pomaže u prevenciji srčanog udara čisteći stijenke arterija od kolesterolskih naslaga.

Kurkuma sadrži kurkumin – snažan protuupalni sastojak koji značajno smanjuje upalu i oštećenje arterijske stijenke koja je glavni uzrok nastanka plakova i tromba.

Cimet smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 1 žličica dnevno smanjuje kolesterol i sprječava stvaranje plaka u aorti.

Rajčice bogati su likopenom – kojem duguju svoju karakterističnu boju – što smanjuje rizik od ateroskleroze za 50%.

Jagode, murve, kupine i borovnice bogate su flavonoidima, uključujući antocijane, koji sprječavaju aterosklerozu.

Jabuke sadrže pektin koji snižava kolesterol. To uzrokuje da jetra koristi kolesterol koji cirkulira u krvi za proizvodnju više žuči. Jabuke također sadrže kvercetin, kalij i magnezij koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka.

avokado, dodano na jelovnik svaki dan, snižava kolesterol i krvni tlak.

2 žličice čisti sok od naranče svakodnevno pomažu u poboljšanju krvnog tlaka i smanjuju upalu arterija. Vrlo je bogato antioksidansima i vitaminom C, čisti arterije i sprječava oksidativni stres u krvotoku.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki