Liječnik: Ovo povrće snižava krvni tlak, ali šteti bubrezima

Povrće bogato korisnim tvarima posebno je korisno za bolesnike s visokim tlakom – snižava krvni tlak, ali istovremeno šteti bubrezima. Ruska liječnica dr. Olga Ulankina, kandidatkinja medicinskih znanosti, kaže da šparoge moraju biti uključene u prehranu, ali s njima ipak treba biti oprezan.

Često u korejskim salatama možete pronaći neobično ukusno jelo – sojine šparoge. To su mali štapići slični valovitom papiru specifičnog pikantnog okusa. Važno je naglasiti da se ne radi o šparogama, već o fudge sojinom proizvodu na bazi sojinog mlijeka. Njegova druga imena su sojin bambus, yuba peel ili tofu. To su zapravo tanke kriške sojinog sira sa začinima i marinadama. Ovaj proizvod nema nikakve veze s pravim šparogama, iako ih se često miješa.

Šparoge za snižavanje krvnog tlaka

Šparoge već odavno nisu egzotika na našem stolu. Srednjovjekovni iscjelitelji pripremali su od njih prahove kojima su liječili bolesnike s bolesnim srcem i zglobovima. Iako su danas zamijenjeni učinkovitijim lijekovima, ovaj proizvod nije zaboravljen, još uvijek je popularan.

Liječnik otkrio što se događa s krvlju ako pijete kavu na vrućini

Moderni liječnici i nutricionisti poštuju šparoge ne manje od drevnih iscjelitelja. Niskokalorično je povrće: u 100 g ima samo 20 kcal. Osim toga, bogate su vitaminima A, C, E i skupine B. 120 g kuhanih šparoga sadrži dnevnu potrebu za folnom kiselinom. Sadrže i kalij, kalcij, magnezij, cink, željezo, fosfor i natrij.

Korisni su za održavanje zdravlja crijeva. Pet štapića biljke sadrži 2 grama vlakana. Ova dijetalna vlakna neophodna su za zdravu probavu. Oni se praktički ne probavljaju i igraju ulogu spužve koja čisti crijeva iznutra i normalizira peristaltiku. Šparoge sadrže i polisaharid inulin – prirodni prebiotik koji potiče rast korisne mikroflore u probavnom sustavu.

Osim toga, šparoge su bogate biljnim polifenolima. U prirodi ove tvari štite biljke od agresivnog djelovanja sunčeve svjetlosti, gljivica i drugih bolesti, au ljudskom organizmu djeluju protuupalno.

“Naravno, šparoge neće pomoći u ublažavanju akutnih upala niti u uništavanju štetnih uzročnika bolesti u crijevima, ali mogu pozitivno djelovati na opće stanje probavnog sustava”, kaže dr. Olga Ulankina.

Više: Ovo ljetno voće snižava krvni tlak i poboljšava pamćenje

Šparoge su također dobar izvor kalija: porcija od 5-6 stabljika ovog povrća osigurava 5% dnevne vrijednosti minerala. Kao što je poznato, kalij ima antihipertenzivni učinak, tj. snižava krvni tlak. Na sličan način djeluje i asparagin u povrću: jača rad srca i širi krvne žile. Ali šparoge se ne mogu smatrati jedinim lijekom za hipertenziju, samo posebni lijekovi mogu stabilizirati vrijednosti tlaka. Ali dodavanje šparoga u prehranu ljudi s hipertenzijom neće biti suvišno.

“Kao i sa svakim proizvodom, važno je ne pretjerivati ​​sa šparogama. Također treba imati na umu da sadrže purine – kemijske spojeve koji pridonose nakupljanju mokraćne kiseline u tijelu. Stoga su osobe s gihtom ili urolitijazom više dobro je privremeno se odreći šparoga. Najbolje ih je konzumirati povremeno i to u vrlo malim porcijama, doslovno po jednu ili dvije stručke u različitim obrocima”, savjetuje liječnica.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki