Kako ublažiti opekline na koži?

Kako ublažiti opekline na koži?

Izvor: iStockphoto

Opekline od sunca potrebno je produljeno vrijeme zacjeljivanja da biste mogli koža za učinkovit oporavak i smanjenje rizika od komplikacija. Čimbenici rizika koji predisponiraju opekline kada su izloženi sunčeva svjetlost su svijetle puti i prekomjerno vrijeme provedeno ispod sunčeve zrake. Neke bolesti usporavaju oporavak kože. Takve su dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Kako bi se koža učinkovito obnovila, potrebno joj je vrijeme da se obnovi. Sunčane opekline prvog stupnja obično zahvaćaju vanjski sloj kože. Poprima crvenu boju i počinje se ljuštiti nakon nekoliko dana. Neke su preporuke korisne kako bi se osigurao brži oporavak.

Što učiniti u slučaju opeklina od sunca?

  • Uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova – npr. ibuprofen. Preporuča se da se ova terapijska sredstva uzmu odmah nakon početka spaljivanjejer doprinose olakšanju upala i Bol.
  • Dovoljno sna – nedostatak sna remeti proizvodnju nekih citokina u tijelu koji su važni za kontrolu upalni procesi. Stoga se na ovaj način povećava sposobnost tijela da oporavak.
  • Izbjegavajte pušenje – ova loša navika otežava procese ozdravljenja i pogoduje upali.
  • Izbjegavanje dodatnog izlaganja sunčevoj svjetlosti – nastavak boravka ispod sunčeve zrake može dodatno pogoršati oštećenje kože. Ako je nemoguće potpuno ograničiti izlaganje sunčevoj svjetlosti, preporučuje se nanošenje izdašne količine krema za sunčanje po cijeloj koži i nošenjem odjeće koja pokriva zahvaćena područja.
  • Hladne kupke – rasterećuju kožu i doprinose njenom smirivanju. Nakon njih važno je nanijeti hidratantnu kremu kako bi se osiguralo dubinsko i učinkovito zadržavanje vlage hidratacija.
  • Primjena hidrokortizonskih krema – one pomažu u ublažavanju oticanje, iritacija i svrbež. Također pružaju učinkovito ublažavanje bolova.
  • Adekvatan unos tekućine – opekline od sunca dovode do značajnog isparavanja vlage u koži. Adekvatan unos tekućine osigurava potrebnu hidratacija i količine elektrolita, što doprinosi rehidraciji kože.
  • Hladni oblozi – preporuča se njihovo stavljanje na nezahvaćene dijelove kože kratko vrijeme nakon pojave spaljivanje. Oni doprinose suočavanju s lokalnim povećanjem temperature koža te suzbijaju upalne procese.
  • Primjena proizvoda koji sadrže aloe vera – ova biljka sadrži tvar aloin koja snižava upala. Osim toga, aloe vera pridonosi učinkovitom dubinskom vlaženju kože, revitalizaciji i sprječavanju ljuštenja.

Reference:

Materijal je informativan i ne može zamijeniti konzultacije s liječnikom. Prije početka liječenja potrebno je konzultirati liječnika.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki