Snižavaju kolesterol i podižu hemoglobin – top 8 voća i povrća koje treba jesti u srpnju

U srpnju je obilje svježeg voća i povrća zaista veliko, ali neki od njih nisu samo izvor vitamina – snižavaju kolesterol i povećavaju hemoglobin. Tu spadaju ribiz, ogrozd, maline, krastavci, rajčice, tikvice, krumpir, mrkva. Sve je svijetlo, ukusno, sočno ako se konzumira u sezoni. Gastroenterologinja dr. Ekaterina Pustovit svima preporučuje njihovu konzumaciju.

Najbolje srpanjsko voće i povrće za snižavanje kolesterola

Crni ribiz prvi sazrijeva. Bogata je folnom kiselinom, vitaminom A, elementima u tragovima (kalijem, magnezijem, kalcijem, željezom, manganom, bakrom, cinkom i dr.), antioksidansima, pektinom i kumarinom. Potonja tvar sprječava zgrušavanje krvi, pomaže tijelu da se riješi viška lipida i sprječava razvoj ateroskleroze.

“Ali vitamina C u crvenom ribizu ima manje nego u crnom ribizlu. Ribiz je poznat po blagotvornim svojstvima ne samo ploda, već i lišća od kojeg se priprema vrlo ukusan čaj koji djeluje antipiretično, diuretično, anti- protuupalno i toničko djelovanje“, objasnio je gastroenterolog.

4 znaka visokog kolesterola koji utječu na ruke

Ogrozd je bogat pektinom i prirodnim vlaknima, zbog čega se koristi u narodnoj medicini. Zahvaljujući bogatom vitaminskom i mineralnom sastavu, može biti izvrstan dodatak prehrani kao izvor vitamina C, PP, karotena, bakra, rutina, kalcija, vitamina B.

Jagode uspješno kombiniraju vitamin C, željezo i folnu kiselinu, koji su toliko potrebni za hematopoezu kod pacijenata s anemijom nedostatka željeza. No oni su i jedan od najjačih alergena, pa budite oprezni.

Nisu korisne samo maline, već i listovi maline. Njihov čaj posebno je koristan kod prehlade. Plod ima snažna antipiretička, dijaforetska, protuupalna, diuretička svojstva. Maline su također bogate vitaminima, elementima u tragovima, flavonoidima, antioksidansima i drugim korisnim tvarima.

Rajčice su bogate kalijem, kolinom, likopenom. Njihova uporaba pozitivno utječe na razinu kolesterola i cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava. Beta-karoten i lutein sadržani u njima neophodni su za dobar vid. Antioksidansi, uključujući glutation, u sastavu voća sprječavaju nastanak stanica raka smanjujući razinu oksidativnog stresa.

Više: Liječnik je otkrio kako krv oslobađa visok kolesterol i naslage u žilama

Krastavci također nalaze mjesto na ovoj ljestvici. Odlikuju se sadržajem velike količine vode s otopljenim solima, pa čak i enzimima. Ovo povrće je snažan detoksifikator. Pospješuje probavu hrane, osobito mesa, ako se konzumira s njim.

Tikvice su dopuštene za pacijente s bolestima gastrointestinalnog trakta, starije osobe, pa čak i bebe. Također su bogate sulforafanom koji sprječava nastanak raka grkljana i grla.

Među zelenim lisnatim povrćem, zelena salata sadrži mnogo kalija, kalcija, željeza, magnezija i sumpora – a sve je to važno za hemoglobin. Sumpor u kombinaciji sa silicijem neophodan je za zdravu kožu, tetive i rast kose.

“Uzmite rajčice, krastavce, mlade tikvice i zelenu salatu, nasjeckajte, pomiješajte sa začinima, posolite i dodajte nerafinirano biljno ulje”, preporučuje Ekaterina Pustovit. Bilo koja svježa riba lagano pirjana u vlastitom soku ili malo vode savršen je dodatak ovoj salati. Konzumirajte ove namirnice zajedno kako biste normalizirali razinu lipida i hemoglobina u krvi”, savjetuje stručnjakinja.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki