Neki iskusni vrtlari mlijekom zalijevaju krastavce i rajčice uzgojene u svojim dačama.
Ovu bi metodu trebali usvojiti svi ostali ljetni stanovnici.
Činjenica je da ova opcija za biljke za preradu daje dva pozitivna rezultata odjednom.
Riječ je o opskrbi važnim mikroelementima, kao i zaštiti usjeva od štetnika i bolesti.
Kako pripremiti tekućinu
Korištenje nerazrijeđenog mlijeka bez dodataka vjerojatno neće dati nikakve rezultate.
Litru bijelog napitka (što manje masnoće to bolje) potrebno je razrijediti s 10 litara čiste vode u koju je prethodno dodano 20 kapi joda.
Pripremljenom otopinom treba preliti krastavce i rajčice u korijenu. Preporučljivo je da svaki grm dobije približno 500 mililitara mješavine.
Naglasak se ne može staviti na zalijevanje, već na drugu metodu obrade biljaka – prskanje. Drugim riječima, mliječna otopina mora se uliti u posudu s bočicom za raspršivanje, a zatim nanijeti na grmlje.
Učinak postupka
Prvo, mnogi važni mikroelementi će ući u tlo, uključujući kalij, dušik, fosfor i kalcij.
Drugo, kada kapljice proizvoda dospiju na plojke lišća, biljke će dobiti zaštitu od mnogih opasnih insekata.
Osim toga, vrtni usjevi postat će manje osjetljivi na razne bolesti.