Doktor: Ovih 10 simptoma ukazuje na to da je dijabetes neizbježan

Predijabetes može prijeći u dijabetes tipa 2 u samo godinu dana. Ruska liječnica dr. Nataliya Sicheva kaže da inzulinska rezistencija prethodi ovim stanjima. Još uvijek nema jasne simptome. Ali ako se ovo stanje ne otkrije i ne kontrolira, može vam se dijagnosticirati predijabetes.

U ovom stanju, razina šećera u krvi je viša od normalne, ali se još ne smatra dovoljno visokom da bi se mogla dijagnosticirati dijabetes tipa 2. Više od 80% ljudi nije svjesno predijabetesa jer često nema očitih simptoma. Obično se javlja nakon 40. godine života i manifestira se određenim simptomima, od promjena težine do umora, slabosti mišića i nepovoljnih promjena na koži.

Doktor: Ovo su 3 najranija simptoma dijabetesa koji se pojavljuju na zahodu

“Inzulin je odgovoran za sagorijevanje masti, odnosno za našu harmoniju, o njemu ovisi naša energija, a štiti i količinu mišićnog i koštanog tkiva. Osim toga, o tome ovisi zdravlje i apetit žene. Također uzrokuje opuštanje stijenki krvnih žila – a ako su žile zdrave, izgledamo mlađe, rizici od srčanih bolesti su niski. Kod inzulinske rezistencije dva ‘tiha’ organa ne rade pravilno – jetra i bubrezi”, kaže liječnica.

“Kada razina inzulina raste, zdrava jetra smanjuje proizvodnju glukoze”, objašnjava dr. Natalia Sicheva.

“Ali s inzulinskom rezistencijom, jetra nastavlja izbacivati ​​glukozu u krv, što uzrokuje visok šećer kada je osoba gladna”, objašnjava stručnjak.

Liječnik također navodi 10 simptoma koji ukazuju na razvoj dijabetesa u budućnosti.

10 simptoma prijetećeg dijabetesa

Oni uključuju:

  • Promjene u težini – kod svake minimalne greške u dijeti javlja se natečenost i kilogram viška na vagi.
  • Nema dovoljno energije za cijeli dan.
  • Stalna glad i prejedanje u večernjim satima.
  • Mišići postaju slabi, a kosti krte.
  • Pojava policističnih jajnika, mioma, cista ili urinarne inkontinencije.
  • Visok krvni tlak i visok kolesterol
  • Koža reagira pojavom preuranjenih bora, madeža, papiloma.
  • Dlake na licu počinju rasti.
  • Laktovi postaju suhi i tamni.
  • Povišena mokraćna kiselina

Ako imate inzulinsku rezistenciju ili vam je već dijagnosticiran predijabetes, važno je poduzeti promptne mjere.

Više: Možete li jesti lubenicu s dijabetesom?

“Predijabetes je važan znak upozorenja. Najbolja stvar koju možete učiniti za kontrolu stanja je promjena načina života. To jest, prebacite se na dobro uravnoteženu prehranu s puno povrća i cjelovitih žitarica, povećajte tjelesnu aktivnost na 8-10.000 koraka dnevno ako ste mlađi od 60 ili 6 do 8000 za osobe starije od 60 godina, uključite u svoj režim plivanje i vožnju biciklom”, kaže doktor.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki