Češeri su kancerogeni

Prema riječima genetičarke Vere Kushnarenko, benzapiren, koji se nalazi u ražnjićima, je kancerogen koji je također prisutan u ispušnim plinovima automobila ili industrijskom dimu. Specijalist je u intervjuu govorio o opasnostima pržene hrane i hrane s roštilja. Stručnjak kaže da takva hrana postaje izvor kancerogenih tvari za tijelo.

Pržena hrana (prženi kruh, povrće na žaru, pomfrit) izvor je kancerogenog akrilamida, rekla je Vera Kushnarenko. Stručnjak je precizirao da se najveća koncentracija akrilamida stvara u hrskavoj korici ukusne hrane. Takvu koru ne treba jesti.

Što se tiče roštilja, s obzirom da se radi o mesu s roštilja, on također sadrži kancerogenu tvar – kao što je produkt izgaranja benzapiren. Prisutan je u dimu od roštilja, s njim se diže i taloži na površini mesa.

Genetičar je objasnio da s obzirom na ovu značajku, ražnjić treba konzumirati rijetko – tada će se tijelo moći samostalno nositi s razgradnjom i uklanjanjem potencijalno opasnih tvari. Antioksidansi, kojima svježe povrće posebno obiluje, pomoći će učinkovitijem oslobađanju organizma od kancerogenih tvari. Dodatni unos antioksidansa pospješit će procese detoksikacije. Važno!

Informacije su dane kao referenca. Posavjetujte se sa stručnjakom o svojim kontraindikacijama za uzimanje navedenih namirnica.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki