Prvi simptomi koji pokazuju da je vaš žučni mjehur jako upaljen

Do upale žučnog mjehura može doći iz raznih razloga. Nažalost, upala se ne može uvijek kontrolirati. Kad se kamenje nakupi u žučnom mjehuru, on se gotovo uvijek mora ukloniti kirurški.

Prije nego što se to dogodi, pojavit će se neki simptomi upale žučnog mjehura. Tko su oni ?

Mučnina i povračanje

Kada je žučni mjehur upaljen, osoba može imati nagon za povraćanjem i mučninu. Ovo su najčešći simptomi. Ako imate bolove u trbuhu praćene mučninom i povraćanjem, odmah se obratite liječniku.

Žuta koža

Žutica može biti simptom upaljenog žučnog mjehura. Žučni sok se nakuplja u koži koja je žuto-zelene boje i može zahvatiti oči i kožu koje poprimaju žutu boju.

Neuobičajeni simptomi problema sa žučnim mjehurom

Bolovi u trbuhu

Bol u trbuhu također je prilično čest simptom. Može se nalaziti u donjem dijelu, sa strane ili u cijelom području od struka do struka. Ako osjećate takvu bol i ona je dugotrajna i/ili jaka, morate se obratiti liječniku.

Promjena mokraće i stolice

Kod upaljenog žučnog mjehura ili prisutnosti kamenaca mogu se pojaviti promjene u mokraći i stolici. Urin postaje tamnije boje, a izmet – lakši.

Žgaravica

Refluks se može pojaviti iz raznih razloga, ali upala žučnog mjehura je jedan od njih. Savjetujemo vam da posjetite liječnika kako biste otkrili uzrok žgaravice – radi li se o upali želučane sluznice, konzumiranju začinjene hrane i kiselih pića ili upaljenoj žuči.

Vrućica

Visoka temperatura se javlja kada postoji upalni proces u tijelu. Što je veća upala, to je veća. Može se pojaviti groznica, obilno znojenje, osobito noću.

Jedite ovu hranu za zdrav žučni mjehur

Što biste trebali jesti ako vam je uklonjen žučni mjehur?

Morate redovito jesti kada se žuč uklanja, tako da se sok redovito oslobađa iz žučnih kanala. U protivnom riskirate stvaranje kamenaca koji se nakupljaju u kanalima, što je vrlo opasno za zdravlje. Unos hrane treba podijeliti na 5-6 puta dnevno.

  • Preporuča se konzumacija meso s minimalnom količinom masti – nemasna govedina, morska ili riječna nemasna riba, piletina. Morska riba je poželjnija od riječne jer je bogata lipotropinima koji pomažu u apsorpciji masti.
  • Svježi sir preporuča se i osobama kojima je odstranjen žučni mjehur. Bogat je kompletnim lako probavljivim životinjskim bjelančevinama.
  • Dopuštene masti su samo biljni i kravlji maslac.
  • Može se konzumirati dnevno po jedno jaje.
  • Naglasak treba staviti na konzumaciju voća i povrća, osim kiselih sorti. Za osobe bez žuči najkorisnije su dinja, mrkva, lubenica i bundeva.
  • Može se konzumirati džem, marmelada i džem, ali umjereno.
  • Od žitarica se preporučuje konzumacija riža, heljda i zob, koji su bogati lipotropnim tvarima.
  • Mlijeko se može konzumirati svakodnevno, po mogućnosti u obliku jogurt. Vrhnje je dopušteno, ali mora biti nemasno i u malim količinama.

Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki