Jabuke se mogu nazvati jednim od najpopularnijih voća.
Većina ljudi ih konzumira ne razmišljajući o pozitivnim i negativnim svojstvima.
Stručnjaci su imenovali tko ne smije konzumirati jabuke.
Koje su prednosti jabuka
Glavni korisni makronutrijent u jabukama je kalij. Blagotvorno djeluje na srce, podupire živčani sustav i ima kompleksan učinak. Je li stvarno tako jednostavno?
Osim korisnih komponenti, jabuke sadrže razne organske kiseline.
Ako primijetimo druga korisna svojstva ovog povrća, ona su povezana sa sastavom. Jabuke sadrže:
1) Vitamini.
2) Folna kiselina.
3) Željezo.
4) magnezij.
5) Vlakna i još mnogo toga.
Posebnu pozornost treba obratiti na vlakna koja pokreću rad crijeva.
Šteta od jabuka
Važno je razumjeti jednostavnu činjenicu: jedenje jabuka ne potiskuje osjećaj gladi. Na primjer, nema smisla koristiti ovo voće kao međuobrok. Još gore, ako se jabuke konzumiraju na prazan želudac, u tom slučaju mogu nastupiti sljedeće negativne posljedice:
• pogoršanje kolitisa;
• poremećaj gastrointestinalnog trakta;
• bol u želucu;
• zatvor i još mnogo toga.
Čak i pretjerana konzumacija jabuka može dovesti do ovih problema. S ovim voćem uvijek treba postupati s oprezom.
Najbolje vrijeme za konzumaciju je nakon punog obroka, u kojem slučaju samo možete dobiti stvarne koristi.
Mogu li ga konzumirati prije spavanja?
Jabuke prije spavanja kontraindicirane su osobama s gastrointestinalnim problemima i dijabetesom. Također, ne zaboravite na individualnu netoleranciju. Čak i mali komad jabuke može izazvati bolove u trbuhu, nelagodu i druge negativne posljedice.
Kada biste trebali prestati jesti jabuku?
Često postoje situacije kada je želja za jedenjem jabuka uzrokovana dosadom. Na primjer, osoba sjedi za računalom i jednostavno ne zna što bi sa sobom.
Važno je razumjeti jednostavnu činjenicu: takvi zalogaji prisiljavaju tijelo na rad, a organi gastrointestinalnog trakta počinju doživljavati povećani stres. Takva navika može rezultirati metaboličkim poremećajima. U uznapredovalim slučajevima metabolički poremećaji dovest će do neželjenog debljanja.
Kome su jabuke kontraindicirane?
Gastroenterolozi preporučuju da osobe koje boluju od gastritisa ili peptičkog ulkusa izbjegavaju konzumiranje kiselih jabuka. U tom slučaju, kisele sorte jabuka mogu pojačati simptome bolesti. Za gastritis i čir, jabuke se mogu konzumirati samo nakon toplinske obrade.
Ako se uoče gastrointestinalni poremećaji, ovo će povrće samo naškoditi. Sve je u povećanom udjelu fruktoze, što može uzrokovati nadutost.
Svatko tko ima gastrointestinalne probleme trebao bi izbjegavati jabuke. U tom slučaju voće se može konzumirati tek nakon toplinske obrade. A ako ljudi paze na svoju težinu, preporuča se dati prednost zelenim ili svijetlo žutim sortama jabuka.