Dohrana korak po korak: Namakanje žitarica za bebu, 2

Namakanje žitarica nije posebno. Ono što je važno napraviti je zakiseliti vodu u kojoj će se žito namakati. Kao što je već postalo jasno, to se događa korištenjem jabučnog octa ili jogurta. Voda u kojoj će zrnca stajati ne smije biti ni vruća ni hladna. Proizvode je dobro namakati u dovoljno velikoj posudi jer će nabubriti. Posuda se pokrije folijom i ostavi da odstoji potrebno vrijeme.

Vrijeme namakanja različit je za različite žitarice i dobro ga se pridržavati. Grah, slanutak, zob, rižu, pšenicu, amarant i raž treba namakati 12 do 24 sata.
Za kukuruz, pir, heljdu, ječam, pir i leću dovoljno je između 8 i 12 sati. A proizvode poput smeđe riže, prosa i kvinoje potrebno je namakati 6 do 8 sati.

Mahunarke poput graha, leće i graška također je dobro namakati kako bi se neutralizirale antihranjive tvari poput fitinske kiseline. Kad je riječ o mahunarkama, za djecu je najbolje koristiti oljušteni grah.

Ovdje se neizbježno postavlja pitanje: Zašto mi odrasli ne bismo namočili žitarice prije konzumiranja? Općenito govoreći, uzrok je bebina nezrelost probavni sustav. Njihov enzimski sustav još nije dobro razvijen. Amilaza je enzim koji je odgovoran za razgradnju ugljikohidrata sadržanih u mahunarkama i žitaricama, a kod najmanjih je njena proizvodnja još uvijek ograničena.

Žitarice i mahunarke kod beba probavljaju enzimi iz sline, oni dobiveni iz majčinog mlijeka i neki crijevni enzimi, koji nisu dovoljni za pravilnu preradu žitarica. Zato većina pedijatara ne savjetuje početak hranjenja žitaricama.

Uvođenje žitarica u bebin jelovnik trebalo bi započeti s bezglutenskim kulturama kao što su riža, kvinoja, kukuruz, amarant, proso. Sljedeće su glutenske žitarice, počevši od onih s najmanjim sadržajem glutena. Shema uvođenja glutenskih žitarica je: zob, raž, ječam, pir, pšenica. Svaka kultura se daje oko 3-4 dana, nakon čega se prelazi na onu s višim glutenom.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki