Koje postupke izbjegavati s početkom ljeta?

Veća količina sunčevih zraka nosi rizik od opeklina kože i hiperpigmentacije. Zato je neophodna svakodnevna njega uz primjenu proizvod za zaštitu od sunca. Tijekom ljetnih mjeseci važno je ne provoditi zahvate koji utječu na epidermu, jer je upravo ona predisponirana za pojavu hiperpigmentacija.

Što trebali bismo izbjegavati – laserski zahvati, poput laserskog pomlađivanja, laserskog pilinga, uklanjanja teleangiektazija, angioma, kao i kemijskog pilinga. Ovi zahvati djeluju na površinski sloj kože i potrebna je pažnja kod izvođenja i zimi.

CO2 laser djeluje na epidermis, a ovisno o problematici koja se tretira može se izvoditi u slabijem, srednjem ili jačem stupnju djelovanja, određujući stupanj prodiranja i veličinu tretiranog područja u jednom impulsu. Tijekom postupka ne ozljeđuje se cijela koža, već samo pojedina područja. Svaka zona je okružena zdravim i laserom nezahvaćenim područjem. Aktivira se proizvodnja novih kolagenih vlakana, koji obnavljaju strukturu kože te pomažu u uklanjanju ožiljaka i zatvaranju pora. U danima oporavka u početku se uočavaju eritem i edem, zatim se stvara krasta, a moguć je i eksudat. Budući da se epidermis potpuno obnavlja i rizik od pigmentacije je visok, ovaj se postupak provodi u jesensko-zimskom razdoblju.

Laser Pulsni laser za bojenje (PDL) uspješno liječi crvenilo, telangiektazije i angiome. Djeluje tako da prolazi kroz slojeve kože, a lasersku zraku apsorbira oksihemoglobin u krvnim žilama. Tijekom samog zahvata nema boli, no moguće je da će nekoliko sati nakon njega doći do crvenila kože te je neophodna primjena visokog faktora zaštite od sunca jer se nakon zahvata tretirana područja mogu pigmentirati.


Kemijski piling uklanja mrtve stanice s površine kože, potiče obnovu i poboljšava njezino funkcioniranje. Regulira masnoću i smanjuje upale, zaglađuje reljef i sužava pore, uklanja tamne mrlje. Na kožu tretiranog područja nanese se kiselina (najčešće trikloroctena) koja se ostavi da djeluje desetak minuta, nakon čega se neutralizira. U tjednu nakon zahvata počinje pojačano ljuštenje stare i oštećene kože, to je zapravo djelovanje kemijskih sredstava na stanice, što dovodi do njihovog ljuštenja, pojave nove kože bez nesavršenosti, koja se lako pigmentira . Tretman kemijskim pilingom zahtijeva da područje ne potamni, na primjer da se ne izlaže suncu nekoliko tjedana nakon postupka.

Postupci se ne provode u ljetnim mjesecima, u prisutnosti infekcija i rana na području liječenja, trudnoća i dojenje, vrlo tanka i osjetljiva koža. A nanošenje kreme za sunčanje, nakon njihove izvedbe, obavezno je i zimi.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki