Porijeklo i posljedice nevjere: dvije posljedice izdaje za prevarenu osobu

Prijevara izaziva oluju neopisivih emocija. No osim toga, nevjera ima i nekoliko psiholoških posljedica na srednji i dugi rok – nisko samopoštovanje, posttraumatski stres, sumnja u vlastiti identitet itd.

Vjerojatno se svatko u davnoj prošlosti nosio s nevjerom. Prijevara ima stvarne psihičke posljedice koje mogu uništiti prevarenu osobu.

Kada počinje nevjera?

Ne doživljavaju svi nevjeru u vezi na isti način. Svatko ima različite ideje o vjernosti. Za neke je prijevara razvijanje osjećaja prema trećoj strani.

Za druge se nevjera dogodi kada njihov partner poljubi neku drugu.

Na temelju ovog načela može se razumjeti da se nikada ne smije pokušavati umanjiti prijevara kojoj je partner bio izložen. Ne postoji arbitar nevjere. Nekima je važna činjenica da njihov partner spava s nekim drugim nije baš ozbiljno, a drugima je to čak i nezamislivo.

par
Fotografija: Pixabay

Samopoštovanje: prva psihološka žrtva izdaje

Psihološke posljedice nevjere su stvarne. To je šok koji potresa par i njihove temelje. Prva kolateralna žrtva je samopoštovanje prevarene osobe.

On ili ona se osjeća potpuno bespomoćno i dovodi u pitanje sve što je rečeno ili učinjeno u paru. Varanje voljene osobe ponekad dovodi do toga da iznevjerena osoba preispituje vlastiti identitet.

Osobito su žene sklone uvjeravati sebe da nisu dovoljno poželjne, govoreći si da ne mogu zadržati partnera. Samopouzdanje prevarenih muškaraca također pati.

Muška nevjera je uvijek veća od ženske prijevare. Jedna od tri žene priznaje da je spavala s drugim muškarcem dok su bile u vezi, u usporedbi s 1 od 2 za muškarce.

Nevjera uzrokuje negativne i obezvrijeđujuće misli. Oni stvarno mogu poremetiti svakodnevni život u svim područjima života. Osoba običnog izgleda uvjerava samu sebe da je beskorisna i da nikada neće naći partnera. Ali ovo nije istina. Ovo može izgledati prilično jednostavno, ali ako je osoba prevarena, to nije njegova krivnja.

Nevjera budi ranu izdaje

Prijevara može probuditi rane koje su bile skrivene, poricane ili podcijenjene. Osobe s ranama od izdaje posebno će se teško nositi s nevjerom i/ili razdvojenošću. Ova rana pogađa svako dijete koje je u nekom trenutku svog djetinjstva trebalo roditelja kojeg nije bilo.

Nakon toga se razvija osjećaj izdaje, koji postaje rana. Ponovljena izdaja od strane partnera budi uspavani osjećaj.

Nevjera može uzrokovati traumu za cijeli život. Konačna kataklizma koju uzrokuje može uzrokovati depresiju. Osim toga, prevarena osoba može razviti pravi proces generalizacije, i to potpuno nesvjesno.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki