Antibiotici mogu biti potencijalni novi tretman za endometriozu

Utvrđeno je da su antibiotici korisni kod žena s endometriozom, koji mogu smanjiti upalu uzrokovanu bolešću i, sukladno tome, ublažiti jake bolove uzrokovane njom.

Endometrioza je kronična bolest koja se javlja u oko 10% žena. Neizlječiva je i postojeći tretmani mogu samo ublažiti simptome, koji u mnogim slučajevima uključuju akroničnu bol. Kod endometrioze, tkivo koje se inače nalazi samo u maternici također se formira izvan nje u drugim dijelovima ženskog reproduktivnog sustava. Oni mogu nadražiti i upaliti druga tkiva i uzrokovati nesnosne bolove i menstrualne probleme. Ovisno o bolnosti bolesti koristi se hormonsko liječenje ili kirurški zahvat.

Određena bakterija tzv Fusobacterium može imati izravnu vezu s endometriozom, otkrili su znanstvenici. Njihovo istraživanje pokazalo je da je u više od 60% slučajeva endometrioze ova bakterija prisutna u visokim količinama u tkivu maternice. Drugo je otkriće da su slučajevi visokih razina bakterija povezani s stvaranjem više lezija na tkivu izvan maternice.

Zbog toga su se znanstvenici koji su se bavili znanstvenim radom posvetili liječenju antibioticima – njihov cilj je eliminirati bakterije. Utvrđeno je da su se simptomi endometrioze nakon uzimanja određenih antibiotika značajno smanjili nakon uzimanja lijeka – i uočeno je daleko manje lezija u usporedbi s prije, što dodatno podupire teoriju da je bakterija povezana s bolešću.

Određeni gen koji se zove transgelin također ima utjecaj na razvoj endometrioze jer je odgovoran za procese poput replikacije stanica. Kada bakterija kao što je fusobacterium uzrokuje upalu, ovaj gen može početi pogrešno regulirati replikaciju stanica i tako pospješiti stvaranje lezija u tkivima izvan maternice.

Smatra se da je retrogradna menstruacija jedan od mogućih uzroka endometrioze. Ovo je proces menstruacije u kojem krv ne napušta tijelo, već se vraća u šupljinu zdjelice. Znanstveni rad nije pronašao vezu između retrogradne menstruacije i bakterije fusobacterium.
Antibiotici korišteni u studiji nazivaju se metronidazol i kloramfenikol i oni mogu otvoriti vrata novom tipu liječenja endometrioze koji smanjuje upalu uzrokovanu lezijama tkiva u ženskom reproduktivnom sustavu.


Reference:

Kondo, Y. (2023., 14. lipnja) Infekcija bakterijom Fusobacterium olakšava razvoj endometrioze kroz fenotipsku tranziciju fibroblasta endometrija. Preuzeto 23. lipnja 2023. s https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.add1531

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki