Ne pretjerujte: 6 proizvoda koji se ne moraju prati, a još je i opasno

Svi znaju da je pranje hrane prije kuhanja dobar način za sprječavanje trovanja hranom i uklanjanje raznih vrsta kontaminanata.

Toksikolozi upozoravaju: Ljepljivo voće i povrće zatrovano je…

U većini slučajeva to je točno, ali zapravo postoji nekoliko vrsta povrća, mesa i drugih namirnica koje nakon temeljitog pranja mogu postati neugodne ili čak štetiti tijelu. Ispod je 6 proizvoda koje ne treba prati prije kuhanja.

gljive

Pranje gljiva može ozbiljno oštetiti njihov okus i kvalitetu. Činjenica je da spužvice imaju vrlo jaku sposobnost upijanja i nakon pranja ih je gotovo nemoguće potpuno osušiti.

Pranje će rezultirati upijanjem velikih količina vode, što može učiniti jelo s gljivama vlažnim, neukusnim i nesigurnim.

Solomatina je rekla bez kojih namirnica ne možemo smršaviti

Umjesto vode, koristite papirnati ručnik za čišćenje ovog proizvoda, jednostavno ih obrišite suhim papirnatim ručnikom i obrišite svu prljavštinu i ostatke sa spužvi. Ako kuhate gljive, prljavštinu možete pažljivo ukloniti nožem.

jaja

Jaja se u pravilu podvrgavaju intenzivnom čišćenju na farmi peradi pomoću posebnih strojeva, tako da ih ne morate prati kod kuće.

Na ljusci jajeta nalazi se poseban zaštitni sloj koji je vrlo učinkovita obrana od bakterija i salmonele.

Temeljitim ispiranjem uklanja se zaštitni omotač zajedno s bakterijom Salmonella, stoga se proizvod mora držati čistim u hladnjaku kako bi se izbjeglo ponovno zasijavanje patogenima.

piletina

Osnovno pranje peradi u sudoperu može povećati vaše šanse za trovanje hranom.

To je zato što u procesu pranja ili namakanja u vodi prije kuhanja, bakterije na površini proizvoda prodiru dublje u vlakna tkanine, ostaju tamo i počinju se aktivno razmnožavati.

Osim toga, prilikom pranja sirove piletine prskanjem možete širiti bakterije po kuhinji. Najbolji način za uništavanje patogena je pravilno zagrijavanje mesa, npr. kuhanje ili prženje.

Uzimanje previše vitamina D također nosi mnoge rizike

riba

Pranje sirove ribe nosi iste rizike kao pranje piletine i crvenog mesa.

Kada pokušavate očistiti plodove mora u sudoperu, zapravo širite štetne bakterije na površinu koje se vjerojatno neće moći očistiti vrućom parom ili dezinficijensom prije nego dođu u kontakt s drugom hranom.

Također ispirete dragocjene i hranjive riblje sokove, oštećujete okus i kvarite boju proizvoda, što je posebno dragocjeno u gotovom jelu. Uklonite ljuske s ribe, ali nemojte nakon toga ispirati proizvod.

Na taj način ne samo da ćete dobiti ukusniju i hranjiviju hranu, već nećete širiti patogene bakterije na druge površine i namirnice.

crveno meso

Nikada ne namačite crveno meso prije pranja i kuhanja iz istih razloga kao i piletinu i ribu.

Osim što pranje crvenog mesa može dovesti do prodora mikroba u druge namirnice i jela, samo ispiranje vodom može značajno utjecati na kvalitetu i okus proizvoda u konačnom jelu.

U kontaktu s vodom meso postaje gumastije i bezukusnije, gubi mu se okus, a dodatna vlaga u mesu dovodi do pretjeranog isparavanja tijekom kuhanja od viška vode, što također utječe na okus nakon kuhanja.

Crveno meso prije kuhanja bolje osušite papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vlage.

Kako se nositi sa žgaravicama i koju hranu izbjegavati

riža

Naravno, u nekim slučajevima morate oprati rižu prije nego počnete kuhati jelo. Na primjer, zrno se mora oprati ako je riža obrađivana tijekom proizvodnje talka ili rižinog praha, što je sada prilično rijetko.

Pranje riže prije kuhanja uklanja dio prirodnog škroba koji prekriva njezinu površinu.

Time se smanjuje ljepljivost kuhane riže, što rezultira mrvičastim obrokom. Ako koristite rižu okruglog zrna za kuhanje, na primjer, rižota, tada će pranje negativno utjecati na kremastu strukturu i okus gotovog proizvoda.

Dali smo samo nekoliko preporuka o tome koje namirnice ne treba prati prije kuhanja. Međutim, hoćete li namirnicu oprati ili ne ovisi o vama.

Uostalom, vi ste ti koji brinete o svom zdravlju i okusu gotovog jela. Procesu pristupite mudro i budite oprezni prilikom pripreme hrane./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki