Koliko minuta “smijemo” žvakati žvakaću gumu? Stručnjak odgovara

Kad žvačemo žvakaću gumu, to svakako činimo dugo, moguće dok ne izgubi svoj jak okus. Neki čak mogu pojesti dva komada žvakaće gume u isto vrijeme, kako bi okus dulje ostao nepromijenjen. Ali postoje li rizici dugotrajnog žvakanja žvakaće gume?

Stomatolog je otkrio koliko vremena se smatra sigurnim držati žvakaću gumu u ustima, bez… nuspojava. Prema riječima iskusnog ortodonta dr. Khaleda Kasema iz Barcelone, žvakaću gumu ne smijemo žvakati dulje od 15 minuta jer dugotrajno žvakanje može dovesti do karijesa i nekih bolesti čeljusti.

Kako ističe, ako nastavimo žvakati žvakaću gumu dulje vrijeme, primjerice nekoliko sati, caklina će se početi trošiti, fenomen koji se naziva demineralizacija. Bez cakline, zubi su osjetljivi na karijes i karijes.

Međutim, žvakaće gume bez šećera mogle bi smanjiti rizik od karijesa i karijesa. To je zato što guma proizvodi slinu koja čisti ostatke hrane i eliminira kiseline koje uzrokuju bakterije u ustima. Zapravo, žvakaća guma mogla bi smanjiti kiselost, a time i pojavu karijesa.

Žvakaća guma bez šećera, po preporuci dr. Khaled Kasem, sadrže umjetne zaslađivače poput ksilitola koji, prema studiji objavljenoj u Journal of Natural Science, Biology and Medicine, inhibira rast štetnih bakterija koje uzrokuju karijes.

Kada je u pitanju čeljust, žvakanje žvakaće gume moglo bi pogoršati stanja koja utječu na temporomandibularne zglobove, dva zgloba koji povezuju donju čeljust s lubanjom.

Ovi zglobovi kontroliraju žvakanje, govor, zijevanje i gutanje. “Iako žvakaća guma ne mora uzrokovati probleme u temporomandibularnim zglobovima, mogla bi negativno utjecati na pacijente s ozljedama čeljusti”, ističe dr. Khaled Kasem.

Zapravo, studija objavljena u Journal of Craniofacial Surgery sugerira da žvakanje žvakaće gume tijekom duljeg vremenskog razdoblja može povećati vjerojatnost poremećaji temporomandibularnog zgloba.

Osim toga, pregled u časopisu CNS & Neurological Disorders tvrdi da redovito žvakanje žvakaće gume može uzrokovati glavobolje kod ljudi koji su im skloni.

Konačno, žvakaća guma mogla bi pogoršati druga stanja kostiju i mišića.

Što se događa ako progutamo žvaku?

Istodobno, stručnjaci upozoravaju da žvakanje žvakaće gume može izazvati mučninu, povraćanje i proljev.

To je zato što želudac ne može razgraditi bazu gume, pa je potrebno više vremena za probavu. U rijetkim slučajevima može uzrokovati začepljenje crijeva.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki