Jestive gljive poboljšavaju pamćenje

Svima je poznato da različite vrste jestivih gljiva mogu biti ukusan, svestran i hranjiv sastojak velikog broja jela, ali to nije jedino za što su dobre. Nova studija objavljena u Journal of Neurochemistry otkrila je da jedna određena gljiva također može biti izvrstan način za poticanje rasta živaca i poboljšanje pamćenja.

U pitanju je gljiva Hericium erinaceus, poznata i kao gljiva “lavlja griva”. Dok zajednica alternativne medicine dugo vjeruje da ova gljiva ima niz zdravstvenih dobrobiti, ovu tvrdnju sada su znanstveno potvrdili znanstvenici sa Sveučilišta Queensland.

“Ekstrakti iz ovih takozvanih gljiva ‘lavlja griva’ stoljećima se koriste u tradicionalnoj medicini u azijskim zemljama, ali smo htjeli znanstveno utvrditi njihov potencijalni učinak na moždane stanice”, objašnjava voditelj istraživanja prof. Frédéric Meunier.

Pretklinička ispitivanja pokazuju da gljiva lavlja griva značajno utječe na poboljšanje pamćenja.

“Laboratorijski testovi mjerili su neurotrofne učinke spojeva izoliranih iz Hericium erinaceus na kultivirane moždane stanice, i iznenađujuće smo otkrili da aktivni spojevi potiču neuronske projekcije, proširenje i povezivanje s drugim neuronima.

Hericium erinaceus

Koristeći mikroskop visoke razlučivosti, otkrili smo da ekstrakt gljive i njegove aktivne komponente uvelike povećavaju veličinu čunjeva rasta, koji su osobito važni za moždane stanice da osjete okolinu i uspostave nove veze s drugim neuronima u mozgu,” kaže prof. Meunier.

Ovo otkriće može imati goleme implikacije za buduća istraživanja procesa i poremećaja kognitivnog razvoja. Konkretno, koautor studije, dr. Ramon Martinez-Marmol, ističe da bi se novo otkriće moglo primijeniti na liječenje ili zaštitu od Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih kognitivnih poremećaja.

“Naša je ideja bila identificirati bioaktivne spojeve iz prirodnih izvora koji mogu doprijeti do mozga i regulirati rast neurona, što dovodi do poboljšanog formiranja pamćenja. I to je upravo ono što je tim na kraju postigao,” rekla je dr. Martinez-Marmol.

Studija je također dovela do povećanog interesa znanstvene zajednice za istraživanje drugih “alternativnih lijekova” koji se koriste u istočnom svijetu.

Suradnik na projektu dr. Dae Hee Lee napominje da se svojstva gljiva lavlje grive od davnina koriste za liječenje bolesti i održavanje zdravlja u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ova važna studija otkriva molekularni mehanizam spojeva iz gljive lavlje grive i njihove učinke na rad mozga, posebice pamćenje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki