Liječnik je rekao što se događa s vašim tijelom ako ste često žedni usred noći

Teško je zaspati u ovim ljetnim noćima. Često se probudimo usred noći u lokvi znoja, s ustima koja su suha poput pustinje. Čak i ako popijemo veliku čašu vode prije spavanja, osjećaj žeđi usred noći čini se neizbježnim. Ali znate li koji je razlog tome?

Preko noći

Posebno je neugodno probuditi se usred noći, ustati kako bi si natočili čašu vode, a zatim pokušati ponovno zaspati. Ne čudi da je osjećaj žeđi usred noći povezan s nedostatkom hidratacije. Ipak, može postojati nekoliko različitih razloga zašto se osjećate toliko žednima. Za početak dobro zapamtite koliko ste čaša vode zapravo popili tijekom dana. Jeste li stvarno popili osam čaša vode? Ili ih je zapravo bilo nekoliko manje?

Kofein

Vjerojatno ste popili osam čaša tijekom dana, no jesu li sve to bile čaše vode? Pretpostavljamo da računate i zaslađena gazirana pića, kavu i čaj. No, upravo sastojci koji se nalaze u tim pićima ne hidriraju organizam dovoljno. Također, kofein u kavi tjera vas da češće idete na zahod, zbog čega brže dehidrirate. Dakle, pijete li puno kave tijekom dana? Tada je veća šansa da ćete se probuditi žedni usred noći.

Liječnik je rekao da jedemo voće prije ili poslije jela da ne uništimo želudac

Slana ili začinjena jela

Na noćnu žeđ ne utječe samo ono što pijete tijekom dana. Ono što jedete također može imati utjecaja. Na primjer, jeste li jeli začinjenu ili jako slanu hranu? U tom će slučaju vaše tijelo nastaviti sagorijevati ovu hranu tijekom noći, što u nekim slučajevima može uzrokovati žgaravicu. Imate li često žgaravicu noću? To može biti znak da ste oboljeli od gripe, ili u najgorem slučaju, može biti znak dijabetesa. Ne prolazi li žgaravica i budite li se redovito noću žedni? U tom slučaju bilo bi pametno posjetiti svog liječnika.

Rješenja

Dobro rješenje za noćnu žeđ je da pijete dovoljno tijekom dana i izbjegavate slanu hranu koliko god možete. Nekoliko velikih čaša vode ili čaja bez kofeina mogu učiniti čuda za vaš kvalitetan noćni san. Također se pripremite tako da stavite veliku čašu vode na noćni ormarić prije spavanja. To će vam poštedjeti odlaženja u kuhinju ili kupaonicu kako biste napunili šalicu, a može vam pomoći da brže zaspite nakon što popijete vodu kako biste utažili žeđ.

Provjerite sve novosti na Actualno.com

Više od ZDRAVE:

Nutricionisti: 5 lukavih znakova da imate inzulinsku rezistenciju

Visoki krvni tlak i kućna medicina – 10+ trikova za hitne slučajeve

Doktor: Ovo piće može zaustaviti demenciju

Doktor: 6 razloga zašto piti kavu s ovim začinom

Dolaze li ovaj tjedan magnetske oluje? Saznajte kako ih provjeriti i zašto se zbog njih osjećate tako loše

Liječnik: 5 čimbenika koji štete zdravlju debelog crijeva

Svi ovo jedemo za večeru, ali ova hrana dovodi do nesanice i povećanog stresa

Znanstvenici: Ovo je “zlatni sat” za odlazak u krevet za zdravo srce

Doktor: Brazde na jeziku mogu ukazivati ​​na problem s ovim važnim organom

Navike koje štete jetri više od alkohola

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki