Fizioterapija za endometriozu i liječenje boli

Statistike pokazuju da 8 do 10% žena boluje od endometrioze u različitim stupnjevima i oblicima. Za simptomatologiju je karakteristično da je nespecifična, zbog čega bolest može napredovati i bez dijagnosticiranja.

Zbog one hormonalne promjene – simptomi mogu značajno smanjiti intenzitet tijekom trudnoće i dojenja. Također nakon početka menopauze, ali u oko 4% žena, simptomi traju zbog nastavka proizvodnje hormona u jajnicima.

Što se tiče simptoma – najkarakterističniji i često definiran kao simbol – je bol. Može biti iu području zdjelice i doći do nogu i struka. U početku je to oko i tijekom menstruacije, ali onda se postupno pomiče i oko ovulacije, sve dok u jednom trenutku kod nekih žena ne može biti veći dio mjeseca.


Duboka bol tijekom seksa – to može biti posljedica niza drugih problema osim endometrioze, kao što su bolesti crijeva, mokraćnog sustava. Bol tijekom vaginalnog ultrazvučnog pregleda također može biti indikacija i dobra je za usmjeravanje diferencijalno dijagnostičkog procesa.
Za sada ne postoji definitivno liječenje, pa se traže druge metode za ublažavanje simptoma.

Fizioterapijske metode uglavnom se bave djelovanjem na bol, a neke manualne tehnike koje se primjenjuju također se bave opuštanjem tkiva, hipertonusom i smanjenjem simptoma kao posljedica nastalih priraslica.

Dijatermija, koja ima učinak zagrijavanja, dovodi do smanjenja upala i bol. Razina upale veća je kod endometrioze i pretpostavlja se da je uključena u patogenezu bolesti. Toplina ima vazodilatacijski učinak – do određenog razdoblja – više od 30 minuta može dovesti do vazokonstrikcije i pojačati simptome. Sve toplinske tehnike ograničene su dozom i ne treba pretjerivati.
Također se stavljaju flasteri koji zamjenjuju toplinske tretmane, a sadrže eterična ulja s postupnim otpuštanjem.


Transkutana električna stimulacija živaca također se može koristiti tijekom ovulacije, kada se bol može ponovno pojaviti. Karakteristično je da je muskulatura osjetljivo opuštena, a cilj stimulacije nije treniranje muskulature dna zdjelice, već smanjenje hipertonusa. Najčešće se elektrode postavljaju na abdomen.

Nakon ručnog testiranja mišića određuju se vrijednosti koje treba postaviti na uređajima za stimulaciju. Postoje i prijenosne opcije koje se mogu koristiti kod kuće.

Trofika se poboljšava, a tkiva postaju elastičnija i podložnija naknadnim ručnim zahvatima. Oni koji su pogodni za endometriozu su osteopatija, Bowen terapija.

Često je muskulatura kod endometrioze hipertonična – na koju je teže utjecati nego na hipotoniju. Vježbe od Kegel ne preporučuju se u prisutnosti hipertenzije jer mogu pojačati simptome.

Ostale tehnike koje se primjenjuju su miofascijalne tehnike, dry needling, akupunktura, limfna drenaža, mobilizacija kralježnice i posebno zdjelice.

Također se koriste tehnike opuštanja za žene s endometriozom koje imaju problema s crijevima. Važno je obratiti pozornost na režim prehrane.

Masaža međice se izvodi na mjestima koja su više bolna. Rade se pokreti istezanja u svim smjerovima. Mogu se izvoditi s posebnom opremom – strojevima za vježbanje, dilatatorima. Za trening se koriste trenažeri koji se temelje na povratnoj informaciji, au njima se isporuka pulsa odvija prema razini mišićnog tonusa.

Nakon laparoskopija – bez obzira da li u terapijske ili dijagnostičke svrhe kod endometrioze, fizioterapija se može primijeniti u postoperativnom razdoblju.


Reference:
1. M. Wójcik i sur., Fizioterapijski menadžment kod endometrioze, Međunarodni časopis za istraživanje okoliša i javno zdravlje, 2022.;
2. TENS, Physiopaedia.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki