Zašto je bijeli kupus formirao nekoliko glavica kupusa odjednom: uklonite ili ostavite

Kada se formira 6-7 listova (supke se ne računaju), bijeli kupus počinje formirati glavice.

Prema riječima stručnjaka internetske publikacije BelNovosti, agronoma znanstvenika, krajobraznog dizajnera Anastazije Kovrizhnykh, početak pupoljaka ovisi o vremenu sazrijevanja.

Na primjer, kod ranih sorti i hibrida, postavljanje glavica kupusa počinje 40-45 dana nakon nicanja (ako kupus uzgajate kroz sadnice) ili nakon 15-18 dana na otvorenom tlu.

U kupusu srednjeg sazrijevanja glavice se počinju formirati nakon 2 mjeseca u prvom slučaju i 25-35 dana u drugom.

Konačno, formiranje glavica sorti kasnog sazrijevanja događa se 80-85 dana nakon izleganja klica, što obično pada 15.-17. kolovoza.

Kupus
Fotografija: © Belnovosti

No, događa se i da umjesto jedne glavice kupusa odjednom nastane nekoliko malih glavica kupusa.

To se događa kada je točka rasta biljke oštećena. U takvoj situaciji se “aktiviraju” rezervni listovi koji se nalaze u pazuhu.

U ovom slučaju, ljetni stanovnik će se morati nositi s uklanjanjem “dodatnih” glavica kupusa, jer one utječu na ukupnu težinu usjeva.

Nažalost, ne može se isključiti mogućnost da će nakon takve “operacije” sadnica kupusa umrijeti.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki