Uzrokuje li uzimanje previše vitamina pretilost?

Istina je, tvrde stručnjaci, pozivajući se na članak u Daily Expressu u kojem voditelj kliničkog programa klinike Gut Health Clinic Joe Cunningham objašnjava sljedeće: mnogi pacijenti neselektivno uzimaju suplemente koji sadrže cijeli kompleks tvari i vitamina, misleći da će im to samo koristiti. .

U velikim dozama, vitamini topivi u mastima mogu postati toksični. Iako je uzimanje suplemenata dobronamjerno, često je nepotkrijepljeno znanstvenim podacima i neregulirano, što može biti riskantno, objašnjava stručnjak.

U ljudskom organizmu vitamini B1 i B6 neophodni su za sintezu masti iz ugljikohidrata i bjelančevina.

A njihov utjecaj na sintezu masti pojačan je u prisutnosti drugih vitamina B. Istraživanja su pokazala da vitamin B6, uzet zajedno s B1, B2 i B5 (pantotenska kiselina), dovodi do značajnog povećanja masnih naslaga kod laboratorijskih miševa.

Pretilost je također povezana sa spavanjem

Također je utvrđeno da niacin povećava dnevni unos hrane i težinu, kao i postotak trbušne masti kod pilića kada je dodatak povećan na 60 mg nikotinske kiseline po kilogramu hrane.

Pretilost može biti povezana ne samo s viškom vitamina, već i s njihovim nedostatkom. To se događa, na primjer, s vitaminom D.

Pretile osobe obično vode sjedilački način života i ne provode dovoljno vremena na suncu.

Osim toga, vitamin D se nakuplja u masnom tkivu i smanjuje se njegova koncentracija u središnjem krvotoku.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki