Može li se piti čaj koji je dugo odstajao?

Da biste dobili maksimalnu korist od čaja, morate se pridržavati određenih pravila za pripremu i pijenje pića.

Jedno od glavnih pravila je da čaj mora biti svjež.

Ostavljanje čaja ne samo da neće donijeti nikakvu korist, već može biti i štetno za zdravlje.

Zašto se ne može piti čaj koji je dugo odstajao?

Stručnjaci strogo ne preporučuju pijenje starog čaja, a kamoli jučerašnjeg čaja.

Prvo, eterična ulja, fenol i lipidi sadržani u listu čaja nakon kratkog vremena počinju oksidirati, a piće postaje beskorisno i bezukusno.

čajnik
Fotografija: © Belnovosti

Drugo, takav čaj je idealno okruženje za razvoj bakterija.

Ali ne biste trebali piti čaj odmah nakon kuhanja. Ispijanje prevrućeg čaja može izazvati opekotine u grlu i jednjaku. Temperatura pića ne smije prelaziti 56 stupnjeva.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki