Topla kupka ili vježbanje?

“Proučavam učinke koje vježbanje ima na tijelo”, kaže doktorant Charles James Stewart sa Sveučilišta Coventry. “Stoga nije iznenađujuće da kada nisam u laboratoriju, pokušavam biti aktivan odlaskom u teretanu ili trčanjem. Ali mnogim ljudima je teško izaći i pokrenuti tijelo.”

Suvremeni način života ne olakšava nam uvijek održavanje zdravog i aktivnog načina života.

Zato je Stewart odlučio vidjeti mogu li se topla kupka ili čak sauna (što su daleko primamljivije alternative) usporediti s vježbanjem.

Ispostavilo se da da. Barem prema dokazima koje je dosad prikupio. Općenito, topla kupka dobra je za kardiovaskularni sustav, snižava krvni tlak, regenerira stanice, čak djeluje i kao antidepresiv.

No, činjenica je da se puno više energije tijekom treninga troši na gubitak suvišnih kilograma i povećanje mišićne mase. Charles James Stewart radio je s volonterima koji su provodili jednaku količinu vremena u hidromasažnoj kadi i vozeći bicikl. Kad temperatura poraste, tijelo traži načine kako iskoristiti višak topline kako bi je reguliralo. Jedan od glavnih mehanizama za to je povećanje dotoka krvi u kožu, krvne žile se također šire. Time se u krvi stvaraju različite molekule koje pospješuju rast stanica, njihovu obnovu i zaštitu krvnih žila.

A kako stoje stvari sa saunom?

Iako je osnovni fiziološki odgovor na hidromasažnu kadu i saunu sličan, nije isti. Glavna razlika je u tome što se kadi dodaje hidrostatski tlak – pritisak vode. Doprinosi povratku krvi u srce. Još nije dokazano, ali može biti prednost. Istraživanja o učinku saune i vruće kupke provode se od 1990-ih. Jedna od njih dokazala je da trotjedno kupanje u vrućoj kupki smanjuje razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki