Bebin isprekidan plač – kolike ili ozbiljniji problem? Nastavak

U prisutnosti paroksizmalnog plača, s karakteristikama grčevi u želucumože biti povezano s temeljnim gastrointestinalnim problemom, uključujući gastroezofagealni refluks, prekomjerno ili nedovoljno hranjenje, prisutnost alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka, prerano hranjenje.

  • Iskustvo roditelja u odgoju djece također se pokazalo važnim. Adekvatno podrigivanje i pravilan položaj nakon hranjenja su od velike važnosti;
  • Izloženost dimu cigareta i pasivno pušenje pogoršavaju kolike;
  • Često djeca s kolikama kasnije završe s osnovnim alergijama na hranu;
  • Niska porođajna težina povezana je s većom učestalošću kolika;
  • Dodatne pretrage obično nisu potrebne, no ako se posumnja na neku temeljnu bolest, radi se usmjereni pregled. U prisustvu vodenastih stolica, ispituju se na višak reducirajućih šećera. Mogu se tražiti okultna krvarenja kao posljedica alergije na kravlje mlijeko i sl.

Liječenje i mjere suočavanja

Glavna načela za rješavanje problema počinju s odbacujući najtipičnije razloge za plakanje (promijeniti pelene, prozračiti sobu, nahraniti bebu, prilagoditi temperaturu prostorije, promijeniti okolinu).

S dugotrajnim plačem bebe, razina stresa kod odraslih uvelike raste. Dobra strategija je da se roditelji izmjenjuju ili neka druga odrasla osoba barem nakratko pomogne. U slučaju jakog stresa može doći do posebno opasnog “tresanja” bebe, što može imati ozbiljne posljedice.

Obavezno je odgovarajuće praćenje i procjena liječnika.
Ne postoji specifična terapija lijekovima. U slučajevima s utvrđenim refluksom primjenjuju se odgovarajuće antirefluksne mjere i terapija. Široko je dostupan niz sigurnih lijekova koji imaju nedokazani učinak na grčeve. Neki od njih su:

  • simetikon;
  • Lactobacillus reuteri;
  • Oralna hipertonična glukoza;
  • Ograničenje majčinog unosa alergena (mlijeko, soja, jaja, kikiriki, pšenica, plodovi mora itd.)
  • Uzimanje dodataka prehrani i sl.;

Što se tiče prehrane majke, mliječne bjelančevine se mogu izbaciti ako se sumnja na alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka.

Dojenčad koja se hrani adaptiranim mlijekom prelazi na hidroliziranu formulu. Zamjena formulama na bazi soje ili mlijekom se ne preporučuje zbog unakrsne reakcije.

Dediferencijacija alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka provodi se uz pomoć eliminacijska dijeta i kasniji provokacijski test.

Promatran je odnos između ponašanja roditelja u prisutnosti stresa i problema u obiteljskom okruženju i kolika u dojenčeta, kao i obrnuto. Suočavanje s obiteljskim problemima i skladni odnosi u obitelji povoljno utječu na ponašanje bebe. S druge strane, obitelji koje prijavljuju kolike kod beba imaju više problema, napetosti i afekta.

Reference

1. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook na VitalSourceu, 20. izdanje
Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD i Nina F Schor, MD, PhD;
2. Liječenje i liječenje kolika, Prashant G Deshpande, dr. med.; Glavna urednica: Carmen Cuffari, dr. med.;

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki