Sretna Baba Marta

Sretna Baba Marta svim Bugarima. Danas, 1. ožujka, tradicionalno se kitimo bijelim i crvenim martenicama – za zdravlje, za veselje i predosjećaj kraja zime i dolaska proljeća.

Teško da itko može reći koliko je ova bugarska tradicija drevna. Prema staroj legendi, martenice su Tračani vezali za bugarske zemlje. Nužno su nosili čizme tijekom proljetnih misterija, što je simboliziralo kraj hladnoće i buđenje prirode za novi život. Sam Orfej lirao je svoju liru kunama. Simbolizirala je beskonačnost života i besmrtnost ljudskog duha, upravo u spoju bijelog i crvenog konca.

Novija legenda povezuje martenicu s dolaskom Asparuhovih Bugara na Balkanski poluotok. Ove legende nisu jedna i dvije. Stari Bugari vjerovali su da u prirodi postoji zla sila zvana “lošotija” koja se također budi u proljeće, a u narodnim vjerovanjima 1. ožujka označava početak proljeća. Martenicama se pripisivala magična moć zaštite od “zloće”, posebice bolesti i uroka. Skidaju se tek kad se ugleda prva roda i vješaju na rascvjetalo ili zeleno stablo, ili stavljaju ispod kamena. Neki od prvomajskih običaja vezanih uz tjeranje zlih sila su paljenje krijesa i spaljivanje smeća u dvorištu, a zatim svi preskaču žeravicu.

Izvan bugarskog etničkog teritorija, marteniti se nalaze samo u nekim područjima Rumunjske i Moldavije, opet na mjestima gdje su živjele ili žive kompaktnije skupine Bugara, piše BGNES. U narodnim vjerovanjima proljeće dolazi s dolaskom Babe Marte. Njen dvojak lik – čas vedar, čas ljutit, afirmativan i negativan, predstavlja ženski, životvorni početak, a istovremeno – ženski, ali spontani, destruktivni početak.

Mjesec ožujak je jedini ženski mjesec, to je mjesec začeća, proljeća i zemlje koja će roditi ljeto i plodnost. Njegov znak su martenice, simbol buđenja i kulta sunca. Prve martenete, namijenjene kićenju ljudi i stoke, bile su samo upredeni crveno-bijeli konac, bez dodataka. U nekim se krajevima za niti vezivao zlatnik ili srebrnjak, plavo zrno, ali su prije imali ulogu narodne amajlije — da štite ljude, stoku i voćke od bolesti.

Narodni osjećaj za lijepo, koji stvara izvorno stvaralaštvo, ispoljava se kasnije. Obično izrađene od vune, martenice dolaze u obliku novčića, kuglica, resica, točkica i “susanki” (grozdova). Lutke “Pijo i Penda” su unikatne. Crvena boja u životu našeg naroda je sredstvo zaštite od bolesti. Podsjetimo, mlade nevjeste i mala djeca vezali su se upredenim crvenim koncem na zapešću. Bijela vuna u martenici najavljuje dug život, a crvena zdravlje i snagu. Želja je posebno za djecom – bijelim i crvenim, zdravim i nasmijanim.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki