Ubod ose – ovo su najbolji starinski lijekovi

Ubod ose uzrokuje jaku bol koja na sreću ne traje predugo osim ako nemate jaku alergijsku reakciju. Ako se reakcija pogorša, obratite se liječniku!

U trgovinama se prodaju mnogi proizvodi koji odbijaju ove insekte. Neki vrtlari čak u svom vrtu sade cvijeće koje ose ne vole.

Ali što učiniti ako vas je ubola osa, a u blizini nema ljekarničke masti ili lijeka? U tom slučaju možete se osloniti na neke starinske lijekove poput posipanja šećerom, obloga od peršina.

Što učiniti nakon uboda ose ili pčele?

Najbolji bakini recepti za ugriz ose

Kategorija narodnih lijekova uključuje briljantno zeleno, alkohol, borovu kiselinu i tinkturu nevena. Da biste se riješili otrova u rani, možete staviti šećer na kožu ili namazati malo octa.

Ako primijetite da je počela alergijska reakcija, tada možete napraviti otopinu amonijaka (5 ml), limunske (1/2 žličice) kiseline i 400 ml octa i alkohola. Pomiješajte sastojke, namočite vatu i nanesite na mjesto ugriza. Na to se može staviti peršinovo lišće.

Prva pomoć kod uboda ose

Ali prije primjene ovih lijekova, pažljivo pregledajte ranu – je li ostao ubod. Kod osa, za razliku od pčela, žalac nema zareze, gladak je, pa ga kukci izvlače i mogu ugristi nekoliko puta zaredom. Ali ponekad se dogodi da žalac ostane. Ako je u rani, izvadi ga. Po mogućnosti pincetom ili tako nešto. Ali ni u kojem slučaju ga ne pokušavajte istisnuti kao prištić – tako će u tijelo ući još više otrova ili čak možete dobiti opasnu infekciju.

Sljedeći koraci su:

  • dezinficirajte ranu vodikovim peroksidom ili votkom;
  • zamotajte mjesto ugriza sterilnim zavojem – to neće dopustiti da se otrov proširi cijelim tijelom;
  • nanesite led – to će ublažiti bol;
  • uzeti antihistaminik;
  • pijte puno vode – tako da će otrov brzo napustiti tijelo.

Pogledajte više: Učinite ove stvari za ubod ose, stršljena ili pčele

Obično nelagoda nestaje nakon 2-3 sata. Ali 1% oboljelih razvije tešku alergijsku reakciju koja može biti kobna. Simptomi opasnog stanja izgledaju ovako:

  • oteklina je vrlo jaka i brzo se povećava;
  • pojavljuje se osip i svrbež po cijelom tijelu;
  • mučnina i povračanje;
  • teškoće u disanju;
  • nestabilan puls – postaje ili prebrz ili prespor;
  • javlja se vrtoglavica.

Moguć je čak i gubitak svijesti.

Važno: članak je samo u informativne svrhe! Informacije navedene u njemu ne zamjenjuju konzultacije sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki