Znanstvenici su otkrili zašto neki ljudi ne vole ribu

Bilo da se radi o pečenoj ili prženoj, neki ljudi jednostavno obožavaju ribu, dok je drugi jednostavno mrze i ne bi je jeli ni pod kojim uvjetima. Ako ste druga skupina ljudi, vjerojatno se pitate zašto je to tako. Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado otkrili su razlog. Otkrili su da su preferencije okusa naslijeđene. Pronašli su oko 500 gena koji izravno utječu na prehrambene preferencije osobe.

Čimbenici okoliša, poput kulture, na primjer, igraju važnu ulogu u odabiru hrane. Ali oni također ovise o genetici, iako u manjoj mjeri, prema istraživačima.

Doktor: Ova jeftina riba je 15 puta korisnija od lososa

Neki geni povezani su s percepcijom okusa i mirisa hrane, dok drugi potiču reakciju nagrađivanja u mozgu. Zato čak iu jednoj obitelji netko može voljeti ribu ili druge proizvode, a drugi ih mrziti i odbijati jesti.

Za ljubitelje ribe stručnjaci imaju dobre vijesti. Zapravo, tvrdnje da je losos najkorisniji jako su pretjerane. Činjenica je da je izuzetno ukusna, ali u pozadini toga postoji jedan značajan nedostatak – njegova visoka cijena.

Neke jeftinije vrste ne samo da nisu inferiornije od lososa, već su čak i superiornije od njega. Primjer za to je inćun koji je često potpuno nezasluženo zanemaren. Ne samo da je 10 puta jeftiniji od lososa, već sadrži i 15 vitamina više od lososa. Inćun je vrijedan izvor joda, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, cinka itd. Njegova konzumacija pozitivno utječe na rad kostiju, vid i srce.

Pogledajte više: Doktor: Ova jeftina riba najkorisnija je za mozak

Nije samo losos bogat omega-3 masnim kiselinama koje su dragocjene za naše zdravlje. Obiluje im i skuša. Još jedna prednost je niska cijena. Skuša je neizostavan izvor antioksidansa. Poznato je da smanjuju oksidativni stres u tijelu i tako štite stanice od oksidacije. Također su iznimno važni za rad mozga.

Osobe koje su pod velikim stresom moraju češće uključivati ​​skušu u svoju prehranu. Prema riječima ruske nutricionistice dr. Elene Solomatine, trebalo bi ga konzumirati 2-3 puta tjedno. Kao analogiju skupog lososa, stručnjak također preporučuje ukusne inćune. Također je bogata vrijednim omega-3 masnim kiselinama i odlično je sredstvo za zaštitu mozga od oštećenja i poticanje njegove funkcije.

Važno: članak je samo informativnog karaktera i ne zamjenjuje konzultacije sa stručnjakom i uravnoteženu prehranu!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki