Sindrom policističnih jajnika – liječenje

Sindrom policističnih jajnika (STD) je bolest heterogene kliničke slike koja zahtijeva složeno liječenje. U praksi je terapija simptomatska i odnosi se na pojedine komponente sindroma i ne mogu se uvijek različite manifestacije liječiti istovremeno.

Pristup liječenju PCOS-a temelji se na vodeća pritužba pogođene žene. Ova bolest ima nekoliko glavnih manifestacija koje se mogu međusobno kombinirati. Najčešće pritužbe su:

  • Neplodnost ili smanjena plodnost;
  • Poremećaji u menstrualnom ciklusu po vrsti oligo- ili amenoreje, tj. ciklus dolazi u dužem vremenskom razdoblju ili ne dolazi bez provokacije;
  • Manifestacije hiperandrogenizma (povećanje muških spolnih hormona) – akne, pojačan rast kose (hirzutizam), gubitak kose, ćelavost;
  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost, kao i povezani metabolički poremećaji – inzulinska rezistencija, predijabetes i dijabetes, dislipidemija.

Liječenje temeljnog problema: anovulatorni ciklusi i neplodnost

Jedan od vodećih simptoma PCOS-a je izostanak ovulacijskih ciklusa, a samim time i menstrualni poremećaji te poteškoće u začeću. U slučaju neposredne želje za trudnoćom, potrebno je stimulacija ovulaciješto se može učiniti na više načina i donekle ovisi o popratnim komponentama sindroma.

Lijekovi koji blokiraju djelovanje ili stvaranje estrogena trenutno su prvi izbor za poticanje ovulacije u žena s PCOS-om. Njihov princip djelovanja je da suzbijaju razinu estrogena (odnosno njihovo djelovanje), što signalizira hipofizi da oslobađa više gonadotropnih hormona – LH i FSH. Oni zauzvrat stimuliraju folikule jajnika na sazrijevanje i ovulaciju.

Kod žena s normalnom težinom i nedostatkom ovulacije prva linija terapije je uzimanje letrozol. to je inhibitor aromataze, koji potiskuje sintezu estrogena. Kod žena koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilo, uz uzimanje letrozola, preporuča se promjena načina života radi smanjenja tjelesne težine.

U nedostatku učinka ovog početnog pristupa, dolazi uloga klomifen citrat. Ovo je lijek koji blokira djelovanje estrogena, dajući “lažni” signal hipofizi da su oni niski i potiče oslobađanje LH i FSH. Nedostatak klomifen citrata u usporedbi s letrozolom je povećan rizik od višeplodne trudnoće, budući da se istovremeno stimulira nekoliko folikula.

U žena s pretilošću (indeks tjelesne mase > 30 kg/m2) i inzulinskom rezistencijom, kao alternativni pristup, metformin. Riječ je o lijeku koji poboljšava djelovanje inzulina na razini jetre, mišića i jajnika, čime potiče ovulaciju. Metformin se također može kombinirati s klomifen citratom za bolje rezultate.

Treća linija terapije u slučaju neplodnosti i izostanka učinka navedenih sredstava za indukciju ovulacije je primjena gonadotropini (LH i FSH) u obliku injekcije, kao i operacije jajnika.

Primjena gonadotropina ostaje kao rezervna opcija za poticanje trudnoće u žena s PCOS-om jer nosi najveći rizik od višeplodne trudnoće i sindroma hiperstimulacije. Ovo je stanje u kojem jajnici značajno rastu i postaju bolni. Može doći do distenzije abdomena s jakom boli, izljevima u trbušnu šupljinu, povraćanjem, dezorijentacijom i zatajenjem organa. Ovo je potencijalno po život opasno stanje koje treba izbjegavati pod svaku cijenu.

Kod stimulacije gonadotropinima potrebno je stroga ultrazvučna kontrola. Prati se broj folikula koji sazrijevaju, a ako ima više od dva dominantna folikula veća od 14 mm, zaustavlja se proces. Ženi se savjetuje korištenje kontracepcije kako bi se izbjegla višeplodna trudnoća.

Drugi pristup u potrazi za plodnošću je operacija jajnika. Radi se laparoskopska klinasta resekcija jajnika čime se značajno poboljšava ovulacija.

U krajnjem slučaju, kada su sve druge mogućnosti iscrpljene, može se pribjeći tome in vitro postupak.

Treba imati na umu da tijekom trudnoće žene s PCOS-om imaju povećan rizik od gestacijskog dijabetesa i dr komplikacije trudnoće kao što su preeklampsija, prijevremeni porod i pobačaj, što zahtijeva sustavno praćenje.

Reference:

Legro RS. Procjena i liječenje sindroma policističnih jajnika. 1. siječnja 2017. Endotekst (Internet). South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905194.

Teede HJ, Misso ML, Costello MF, Dokras A, Laven J, Moran L, Piltonen T, Norman RJ; Međunarodna PCOS mreža. Preporuke iz međunarodnih smjernica utemeljenih na dokazima za procjenu i liječenje sindroma policističnih jajnika. Fertil Steril. 2018. kolovoz;110(3):364-379. doi: 10.1016/j.fertnstert.2018.05.004. Epub 2018, 19. srpnja. PMID: 30033227; PMCID: PMC6939856.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki