Pepeo u vrtu: koristi i štete – koje biljke ne treba hraniti

Pepeo poboljšava strukturu tla, povećava njegovu plodnost i potiče razvoj korisne mikroflore.

No, ne reagiraju sve biljke jednako dobro na pepeo, a njegova nepravilna uporaba može biti štetna.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla je kako koristiti pepeo.

Biljke koje ne vole pepeo

Pepeo ima alkalizirajući učinak, pa se ne preporuča koristiti za hranjenje biljaka koje preferiraju kisela tla:

1. Rododendroni i azaleje: Ove biljke zahtijevaju kiselo tlo da bi uspijevale. Pepeo može povisiti pH tla i dovesti do kloroze – žućenja lišća.

Lopata
Fotografija: © Belnovosti

2. Hortenzije: boja cvjetova hortenzije ovisi o kiselosti tla. Pepeo može učiniti tlo alkalnim i uzrokovati promjenu boje cvijeća.

3. Četinjače: Većina četinjača također preferira kisela tla. Pepeo može poremetiti ravnotežu hranjivih tvari i negativno utjecati na njihov rast.

4. Biljke obitelji heather: heather, lingonberry, borovnica i drugi predstavnici ove obitelji trebaju kiselo tlo za normalan razvoj. Pepeo može dovesti do njihove smrti.

Kako pravilno koristiti pepeo

1. Odredite kiselost tla: Prije upotrebe pepela potrebno je odrediti pH tla. Ako je tlo kiselo, pepeo se može koristiti u ograničenim količinama, nakon miješanja s tresetom ili kompostom.

2. Nanesite pepeo u jesen: Jesen je idealno vrijeme za dodavanje pepela u tlo. Preko zime će imati vremena da se razgradi i obogati tlo korisnim tvarima.

3. Nemojte koristiti svježi pepeo: Svježi pepeo sadrži velike količine alkalnih spojeva koji mogu oštetiti korijenje biljaka. Prije upotrebe, pepeo se mora čuvati nekoliko mjeseci.

Koristiti ili ne koristiti

Pepeo je vrijedno gnojivo koje, ako se pravilno koristi, može uvelike koristiti vašim biljkama. Međutim, važno je uzeti u obzir karakteristike svake kulture i ne koristiti pepeo za hranjenje biljaka koje preferiraju kiselo tlo.

Ranije smo vam rekli kako ukrasiti ribnjak na svom imanju.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki