Ljuske jaja u zemlji: koristi i štete – razbijanje mitova

Ljuske jajeta vrijedan su izvor kalcija i drugih elemenata u tragovima potrebnih za rast i razvoj biljaka.

Mnogi ga vrtlari koriste kao gnojivo, ali postoje neke nijanse koje je važno uzeti u obzir.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla je koliko puta tijekom proljeća morate hraniti jagode i kako to učiniti.

Korištenje sirovih školjki

Sirove ljuske jajeta vrlo se sporo razgrađuju i mogu privući glodavce i druge štetočine na to područje. Osim toga, sirove ljuske mogu sadržavati patogene bakterije.

Višak količine

Kao i svako gnojivo, ljuske jaja treba koristiti umjereno. Višak kalcija u tlu može poremetiti ravnotežu hranjivih tvari i negativno utjecati na rast biljaka.

Ljuska
Fotografija: © Belnovosti

Primjena za sve usjeve

Ne reagiraju sve biljke jednako dobro na ljuske jaja. Na primjer, kontraindiciran je za usjeve koji preferiraju kisela tla, kao što su hortenzije, rododendroni i azaleje.

Kako pravilno koristiti ljuske jaja

1. Samljeti ljusku: prije upotrebe ljusku je potrebno temeljito samljeti, na primjer, u mlinu za kavu. To će ubrzati njegovu razgradnju i povećati njegovu učinkovitost kao gnojiva.

2. Zagrijavanje u pećnici: Zagrijavanje ljuske u pećnici na temperaturi od 150-200 stupnjeva 10-15 minuta pomoći će u uništavanju bakterija i ubrzati njenu razgradnju.

3. Dodajte u kompost: ljuske jaja su izvrsna komponenta za vašu hrpu komposta. Obogaćuje kompost kalcijem i drugim mikroelementima.

4. Upotreba za sadnice: Dodavanje zdrobljenih ljuski u tlo za sadnice pomoći će ojačati stabljike biljaka i spriječiti bolest crne noge.

Šteta ili korist

Ljuske jaja su vrijedno gnojivo koje, ako se pravilno koristi, može uvelike koristiti vašim biljkama. Izbjegavajući uobičajene pogreške, možete dobiti najviše od ovog prirodnog izvora kalcija.

Ranije smo vam rekli što dodati u rupu prilikom presađivanja rajčice.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki