5 zdravstvenih dobrobiti borovnica

Spominjanje borovnice budi asocijaciju na male, cvjetne bobice koje rastu po grmlju u planinama. Postoje plave, crvene i crne brusnice koje se razlikuju po okusu i vrsti biljke s koje su ubrane. Najpopularnije su borovnice. Indijanci su borovnicu zvali “zvjezdano voće” zbog oblika cvijeta.
Osobito su popularni u fitness krugovima, gdje su hvaljeni kao superhrana zbog svojih blagotvornih svojstava. Iako je riječ o malom voću, borovnice kriju obilje tvari koje obogaćuju organizam.

Evo 5 zdravstvenih prednosti jedenja borovnica:


1. Zbog niska kalorijska vrijednost borovnica, idealan su dijetetski proizvod za gubitak težine. U 150 grama borovnica ima samo 84 kalorije, a tu su i korisna vlakna, vitamini i minerali. Borovnice su idealan izvor Vitamin C, vitamin K i mangankoji imaju brojne blagotvorne učinke za organizam.


2. Od sveg voća i povrća koje se prodaje u supermarketima, borovnica ima najviše antioksidansi. Ove tvari štite tijelo od oksidativnog stresa koji je uzrok mnogih bolesti. Jedan od najopasnijih rizika oksidativnog stresa je oštećenje DNK, što je jedan od glavnih uzroka raka. Borovnice mogu smanjiti oštećenje DNK uzrokovano oksidativnim stresom zbog svog bogatog sadržaja antioksidansa.


3. Borovnice može smanjiti razinu štetnog kolesterola u tijelu, pa shodno tome znatno da smanjiti rizik od srčanih bolesti. Za djelovanje borovnica postoje i znanstveni dokazi niži krvni tlak. Ova korisna svojstva antioksidansa u borovnicama mogu spriječiti bolesti srcaa postoje i druge studije koje povezuju antioksidanse s smanjen rizik od srčanog udara.


4. Borovnice imaju dobar udio prirodnih šećera, ali sadrže i mnoge korisne tvari koje mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Neka istraživanja također povezuju borovnice s poboljšani simptomi dijabetesa tipa 2što ovo voće čini korisnim protiv bolesti unatoč prisutnosti šećera u njima.


5. Neka istraživanja sugeriraju da se bolovi u mišićima i umor nakon tjelesne aktivnosti mogu ublažiti borovnicama. To može biti zbog antioksidansa u njima, koji smanjiti upalu u tijelukao što je mišićna groznica.


Reference:

Schwinn, K. (2018., 11. rujna) MYBA iz borovnice (Vaccinium Section Cyanococcus) je transkripcijski faktor tipa R2R3MYB podskupine 6 koji aktivira proizvodnju antocijana. Preuzeto 20. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6141686/
Cao, G. (2000., srpanj) Analiza biljnih i dijetetskih dodataka za antioksidativni kapacitet: pregled. Preuzeto 20. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10995120/
Parker, T. (2013., svibanj) Konzumacija borovnica s doručkom s visokim udjelom ugljikohidrata i niskim udjelom masti smanjuje postprandijalne serumske markere oksidacije. Preuzeto 20. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22935321/
Lyons, T. (2010., rujan) Borovnice smanjuju čimbenike kardiovaskularnog rizika kod pretilih muškaraca i žena s metaboličkim sindromom. Preuzeto 20. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20660279/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki