Nevjerojatne zdravstvene prednosti klica

Ako težimo zdravom načinu života, nikako ne možemo bez ove nevjerojatne namirnice – klica. Danas ćemo vam reći zašto.

Klijanjem zrna dolazi do kvalitativnih promjena – bjelančevine se pretvaraju u aminokiseline, škrob u šećere, a masti u masne kiseline. Prednost žive hrane je što sadrži kompletan skup proteina, vitamina i minerala. Organizam ga lako probavlja i apsorbira, liječi nas i pomlađuje. Također ima alkalni učinak koji usporava procese povezane s oksidacijom stanica i starenjem. Nema ograničenja za konzumaciju klica – korisne su za sve uzraste. Proklijale mahune sadrže bjelančevina koliko i meso, ali pri probavljanju kolesterol i antibiotici ne ulaze u naš organizam. Klice nas opskrbljuju svim elementima u tragovima koji reguliraju metabolizam. Bogate su bioaktivnim tvarima – enzimima, fitohormonima i antioksidansima koji neutraliziraju štetne kemijske tvari u stanicama.

Žitarice jačaju kosti

Pšenica obogaćuje krv kisikom, uklanja višak kolesterola i toksina iz tijela. Jača vid i jača kosti. Osim što imaju ugodan okus, klice pšenice jačaju kardiovaskularni i imunološki sustav te pomlađuju organizam.

Od lucerne se prave hrskave i ukusne salate

Prema riječima poznavatelja, klice lucerne su ukusne i hrskave te čine slatke salate. Opskrbljuju naše tijelo vitaminima A, C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, folnom kiselinom, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom, bakrom, manganom, vlaknima i proteinima.

Soja pomaže kod stresa

Bogate su mastima, proteinima, mineralima i vitaminima. Niskokalorične su, jačaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv stresa. Sadrže kalcij, karoten, željezo, vitamin A, C, B1, B2.

Proklijala leća protiv proljetnog umora

Leća potiče stvaranje ženskih hormona i preporučuje se ženama u menopauzi. Opskrbljuje tijelo karotenom – snažnim antioksidansom iz kojeg tijelo sintetizira vitamin A. U 100 g klica nalazi se 4 mg karotena. Okus im je blago opor i slatkast. Bogate su željezom i pomažu tijelu da se nosi s proljetnim umorom i anemijom.

Grašak povećava potenciju kod muškaraca

Proklijali grašak sadrži vitamine B skupine, proteine ​​i aminokiseline. Njihova folna kiselina blagotvorno djeluje na kožu i kosu. Preporučuju se muškarcima jer sadrže lecitin i cink koji povećavaju potenciju. Bogat sadržaj celuloze snižava kolesterol u krvi, jača srce i krvne žile.

Suncokret za probleme s jetrom

Bogate su bjelančevinama, usporavaju starenje, pomažu kod kardiovaskularnih i žučno-jetrenih bolesti. Sadrže aminokiseline, kalcij, kobalt, jod, bakar, željezo, fluor, magnezij, fosfor, cink.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki