Evo tko ne smije jesti ciklu

Cikla je, kao i sve što raste u vrtu, izuzetno korisna. Sadrži prirodni antioksidans betain koji je odgovoran za boju korijena, djeluje protuupalno i dobro djeluje na imunološki sustav.

Također je potreban za održavanje zdravlja jetre. Cikla se može koristiti i za prevenciju zatvora. No pokazalo se da ga ne bi trebali konzumirati svi. Gastroenterolog i terapeut “SM-Clinic” Alexandra Yakovleva govori o tome tko ne bi trebao jesti repu.

Za pomlađivanje i protiv visokog tlaka pomaže cikla

Prema njezinim riječima, repa je kontraindicirana kod urolitijaze i kolelitijaze. Sve je to zbog oksalata koji se nalaze u povrću. To su soli oksalne kiseline, potiču stvaranje kamenaca u mokraćnim i žučnim putevima.

Također se preporučuje ograničiti repa u dijabetesu. Činjenica je da korijenski usjev sadrži puno šećera, nije bez razloga proizveden od šećerne repe.

U slučaju kronično niskog krvnog tlaka (hipotenzije) cikla se također ne smije konzumirati. S oprezom, liječnik savjetuje jesti repu u bolestima gastrointestinalnog trakta. Proizvod djeluje laksativno, zbog čega je kontraindiciran za osobe s nadraženim crijevima i sklonošću proljevu./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki