Foto: iStock/Gulliver
U našim krajevima poznate kao vučje grožđe, goji borovnice koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini više od 2000 godina. Postoje legende o tome kako su ih redovnici na Himalaji jeli kako bi im pomogli u meditaciji i stekli bolje zdravlje, vitalnost, dugovječnost, energiju i izdržljivost.
Goji borovnice su vrlo bogate vlaknima i antioksidansima te izvrsno jačaju organizam u borbi protiv bolesti, regulaciji težine i boljoj probavi. Najpopularniji su sirovi i sušeni, ali ih ima u tekućem ili praškastom obliku. Njihov širok raspon fitokemikalija, vitamina i mikronutrijenata priskrbio im je status “superhrane” i hvalili su ih mnogi zdravstveni stručnjaci.
Goji borovnice (Lycium barbarum) opsežno su istraživane zbog svoje sposobnosti generiranja općeg osjećaja dobrobiti, poboljšanja neurološkog i psihološkog blagostanja, podržavanja gastrointestinalnog trakta i crijevnih funkcija, izgradnje snažnijeg mišićno-koštanog sustava i njege kardiovaskularnog sustava. .
Goji borovnice također sadrže mnoge fitokemikalije, poput beta karotena i zeaksantina, te brojne složene ugljikohidrate. Budući da se sporo apsorbiraju, to također dovodi do sporog oslobađanja energije, što je pogodno kada želimo sagorjeti masnoće i izgubiti težinu.
Zdravstvene dobrobiti:
Omogućuju visoku razinu antioksidansa i hranjivih tvari
Kao i većina drugih superhrana, goji bobice izvrstan su izvor antioksidansa koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i štite tijelo od upala borbom protiv slobodnih radikala.
Svaka porcija sadrži oko 4 g proteina i 18 različitih aminokiselina, plus preko 20 drugih minerala, uključujući cink, željezo, fosfor i riboflavin (vitamin B2).
Imaju više beta-karotena od mrkve i više željeza od soje i špinata — odličan izvor za sprječavanje nedostatka željeza.
Jačaju imunološku funkciju i pomažu u borbi protiv raka
Goji borovnice bogate su antioksidansima vitaminom C i vitaminom A.
Tako sprječavaju uobičajene bolesti poput prehlade, ali i ozbiljnije kronične bolesti poput raka ili neurodegenerativnog propadanja. Visoke razine karotenoida određuju njihovu sposobnost da se bore protiv stanica raka, tumora i smanjuju razinu upalnih citokina te detoksiciraju tijelo od štetnih tvari.
Njihovo antikancerogeno djelovanje dolazi do izražaja i u borbi protiv raka kože hranom. Imaju svojstva protiv starenja i djeluju protiv raznih vrsta stanica raka kože inhibirajući rast tumora i potičući apoptozu (samouništenje stanica).