Galveston dijeta čini čuda za žene u menopauzi

Zapravo, ova dijeta je razvijena kao način da smanjite težinu i poboljšate cjelokupno zdravlje promjenom prehrane i povećanjem tjelesne aktivnosti. Temelji se na ideji da tijelo najbolje funkcionira kada prima više proteina, a manje ugljikohidrata.

Galveston dijeta visoko je specijalizirani sustav prehrane osmišljen za žene u perimenopauzi i menopauzi koje se žele suprotstaviti potencijalnom debljanju do kojeg može doći tijekom ovog razdoblja zbog hormonalnih fluktuacija.

Dijetu je 2017. razvila teksaška opstetričarka-ginekologinja dr. Mary Claire Haver, dr. med. Dr. Haver je svojim pacijenticama savjetovala da manje jedu i više vježbaju, no kada je ispitala promjene u tijelu tijekom menopauze, shvatila je da taj savjet ne djeluje. To je dovelo do stvaranja Galveston dijete, osmišljene kako bi olakšala život ženama i pomogla im da izgube težinu tijekom menopauze.

Također se preporučuje osobama koje žele smršaviti i poboljšati svoje zdravlje. Njegova se bit izražava u sljedećem: naglašavaju se prirodni proizvodi, a ograničavaju se umjetni sastojci. I također dugo kuhana hrana, konzervirana, smrznuta, pakirana. Ili modificirana dodavanjem hranjivih tvari na razne načine.

Na jelovniku se najčešće nalaze meso, riba, jaja, voće i povrće, neke prirodne masnoće, poput maslinovog ulja, ulja avokada ili kokosovog ulja. Uz takvu dijetu preporuča se ograničiti upotrebu ugljikohidrata (kruh, tjestenina i slatka pića), kao i šećera.

Galveston dijeta i Keto dijeta imaju mnogo toga zajedničkog. Ova dijeta je također bogata mastima i niskim udjelom ugljikohidrata (70% kalorija dolazi iz masti, 20% iz proteina i 9% iz ugljikohidrata). Ali u ovom slučaju, nakon nekog vremena možete povećati konzumaciju ugljikohidrata na umjerenu razinu, dok se u keto dijeti shema prati cijelo vrijeme.

Na Galveston dijeti dopuštene su sljedeće namirnice:

• Voće s niskim udjelom šećera: jagode, borovnice i maline.

• Povrće s niskim udjelom škroba: lisnato povrće, rajčice, krastavci, celer, tikvice, brokula.

• Nemasni proteini: piletina, losos, tuna, puretina, jaja.

• Mahunarke: grah, slanutak, leća, orasi, bademi, chia sjemenke.

• Proizvodi od cjelovitih žitarica: kruh od cjelovitih žitarica, smeđa riža, kvinoja, ječam, zob, heljda.

• Mliječni proizvodi: mlijeko, jogurt, sir.

• Zdrave masti: maslinovo ulje, ulje avokada.

Tijekom dijete odreći se:

• Bijelo brašno: bijeli kruh, tjestenina, poput kolača, keksa, pljeskavica, krekera.

• Proizvodi s visokim udjelom kukuruznog sirupa: gazirana pića, deserti, sirupi.

• Alkohol: pivo, vino, liker.

• Prženi proizvodi: pomfrit, sendviči s prženim pilećim mesom.

• Biljna ulja: repičino ili drugo biljno ulje.

• Proizvodi s dodatkom šećera: zaslađeni jogurti, slatki štapići, keksi, bomboni.

• Mesne prerađevine: salame, špek, ostale kobasice.

8 mitova o menopauzi

Dijeta ne zahtijeva brojanje kalorija, usmjerena je na stvaranje zdravih navika u prehrani i tjelovježbi koje će vas dugoročno motivirati, a ne na oštra ograničenja u prehrani.

Nekoliko zanimljivih preporuka za mršavljenje

Prvi. Uglavnom se radi o ženama u menopauzi, kada hormonalne promjene neke od njih tjeraju u očaj. I velik dio njih počinje se mučiti dijetama. Dr Michael Moseley – voditelj emisije o biologiji i medicini nudi dvije mogućnosti za takve situacije. Prva je njegova “Dijeta 5:2”, koja je zapravo vrsta povremenog posta.

On sam je rekao da je naišao na ovu dijetu kada mu je dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Suština ove dijete je da 2 puta tjedno “izrežete” kalorije, a ostalih 5 dana jedete kao i obično. Istodobno je naišao na još jednu studiju o vremenski ograničenoj prehrani, odnosno, umjesto smanjenja kalorija, ograničavanje vremena u kojem jedete.

Na primjer, možete jesti samo od 9 do 18 sati. Ovo je dijeta 14:10, tj. 14 sati posta, uglavnom navečer i noću, i 10 sati unosa hrane.

“Hraneći se na ovaj način, i sam sam smršavio za 9 kg”, kaže stručnjak. Prema njegovim riječima, takva prehrana korisna je za sve s povišenim šećerom. A posebno za žene u predmenopauzi i menopauzi. “U Manchesteru su provedena daljnja istraživanja koja su dokazala da su žene koje zbog hormona nikako nisu mogle smršavjeti prešle na princip 5:2.

I konačno su uspjeli, primjećujući topljenje sala, posebno oko struka. Prisutnost masnih naslaga glavni je čimbenik rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Opseg struka je izravan znak inzulinske rezistencije. Nemojte dopustiti da vam struk bude veći od 88 cm ako ste žena i 102 cm ako ste muškarac”, savjetuje liječnica.

Drugi. Svakodnevna upotreba jaja pomaže izgubiti težinu. Prema dr. Moseleyu, ovo je jedan od najučinkovitijih načina za mršavljenje. “Kuhano, prženo, kao omlet. Tajna je u tome što vas zasiti na dulje vrijeme, u usporedbi s primjerice, navodno zdravim grickalicama s muslijima. objašnjava on. Mogli biste jesti i lisnato povrće s parmezanom ili dimljeni losos s prstohvatom čilija, kaže stručnjak.

Konzumiranje hrane bogate proteinima u srcu je najučinkovitijih dijeta, kaže dr. Moseley. Takva je, primjerice, mediteranska prehrana i vrlo je korisno i zdravo držati je se.

Mediteranska prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata ima jedinstvenu sposobnost ne samo da obnovi sposobnost tijela da postigne i održi idealnu težinu, već i da smanji rizik od ozbiljnih bolesti. A taj učinak nije posljedica bilo kakvih ograničenja, već zato što se konzumiraju pravi proizvodi. Ne samo da su zasitne, već sadrže i važne hranjive tvari.

Ženske biljke za menopauzu

Brojna istraživanja pokazuju da ako za doručak pojedete hranu bogatu proteinima, poput nečega s jajima ili ribom, nećete tako brzo osjećati glad. Ovo je omiljeni recept za doručak dr. Moseleya koji sadrži samo 343 kalorije:

• malo maslinovog ulja;

• pola žlice crvene paprike;

• pola žlice mljevenog kima;

• pola žlice kurkume;

• malo čilija;

• 70 g kupusa;

• pola tikvice – nasjeckane;

• pet svježih narezanih gljiva;

• 50 g listova špinata;

• 2 velika jaja;

• pola zgnječenog avokada;

• morska sol;

• papar.

Način pripreme: Na srednje zagrijanu ringlu stavite veliku tavu i u nju stavite maslinovo ulje, začine, kupus i tikvice. Kuhajte dok kupus ne omekša. Dodajte gljive i držite na štednjaku još 5 minuta. Dodajte špinat, ugasite vatru i promiješajte.

U veliki lonac ulijte hladnu vodu i dodajte malo octa, zakuhajte, a zatim smanjite vatru. Zatim pažljivo, bez oštećenja žumanjka, razbijte jaje u zasebnu posudu. Zatim, snažno miješajući vodu, ubacite jaje u nju. Kuhajte 2-3 minute pa izvadite jaje. Isto napravite i sa drugim jajetom. Na kraju pripremljeno povrće stavite na tanjur, dodajte pasirani avokado i na njega stavite jaja.

Treći. Svaki dan pojedite barem jednu žlicu fermentiranih proizvoda i brzo ćete smršaviti. Bakterije sadržane u takvoj hrani unose zdravu raznolikost u mikrobiom – vlastite bakterije u tijelu. Na taj način proizvodi koji sadrže bakterije pogodne za crijeva pomažu održati probavni sustav u dobroj formi. A to zauzvrat pomaže u održavanju zdrave težine. Fermentirani proizvodi uključuju: kefir, kiseli kupus, sir, čajnu gljivu, miso (fermentirana soja), tradicionalni korejski kiseli krastavac “kimchi”, probiotički jogurt.

Yana BOYADJIEVA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki