10 istina i mitova vezanih uz plodnost i trudnoću




Foto: iStock/Gulliver

Znamo koliko je važna zdrava prehrana u trudnoći, jer ona utječe i na zdravlje vašeg djeteta. No mogu li izbori koje donosimo prije nego što zatrudnimo – poput previše kofeina ili stresnog posla – utjecati na plodnost?

Bilo dobro ili loše, da, naš način života može utjecati na naše šanse za trudnoću. Suprotno tome, nije sve što radimo izravno povezano s plodnošću. Ali što učiniti s ovom informacijom? Vrijeme je da potvrdimo i demantiramo neke široko rasprostranjene činjenice.

Istine:

1. Godine su važne

Dob je možda najvažniji faktor koji utječe na plodnost. Budući da se dob prve trudnoće diže u cijelom svijetu (25 u SAD-u, 29 u Japanu, 30 u Njemačkoj, 28 u Bugarskoj), to je glavni krivac za problem plodnosti. Zapravo se radi o rezervi jajnika kod žena, koja s godinama znatno opada.

2. Loša prehrana smanjuje šanse

Nedostatak i prekomjerna težina mogu smanjiti plodnost za 30%. Žene koje ne unose dovoljno kalorija i masti svaki dan riskiraju da ne mogu normalno ovulirati. S druge strane, prekomjerna tjelesna težina ometa normalnu hormonsku funkciju.

3. Stres smanjuje plodnost

Da, ali do određene mjere. Nedavna studija pokazala je da su žene koje su pohađale tečaj za smanjenje stresa ili redovito meditirale imale znatno veći uspjeh s IVF postupcima. Ali to više ovisi o otpornosti psihe, jer žene diljem svijeta ostaju trudne u svim vrstama stresnih situacija.

4. Uobičajene kemikalije su inhibitori plodnosti

Niz studija pokazalo je da zloglasni bisfenol A (BPA) može smanjiti plodnost kod žena, a perfluorirane kemikalije (PFC) koje se koriste u teflonu utječu na menstrualni ciklus.

Mitovi:

1. Pušenje je u redu sve dok još niste trudni

Pokazalo se da pušenje cigareta, čak i pasivno pušenje, smanjuje plodnost i narušava kvalitetu jajašca i sperme.

2. Specifične namirnice utječu na plodnost

Neki kažu da konzumacija više (ili manje) soje utječe na plodnost zbog visokog sadržaja fitoestrogena, ali postoji vrlo malo dokaza da konzumacija određene hrane ima ikakav učinak.

3. Kofein smanjuje vaše šanse za trudnoću

Ne, u redu je piti kavu sve dok je to u razumnim granicama. Jedina znanstveno dokazana pravilnost je ona između ispijanja kave i pobačaja.

4. Seksualni položaj je bitan

Zdravi spermiji izvrsni su plivači. Gotovo svaki položaj može dovesti do trudnoće, tako da imate širok raspon izbora. Pa, naravno, poželjno je pridržavati se zakona gravitacije.

5. Trudnoća nastupa do trećeg mjeseca pokušaja

Jajna stanica i spermij mogu se susresti u prvom pokušaju, naravno, ali pretpostavlja se da do trudnoće može doći nakon 12 mjeseci aktivnih napora i to nije povezano s problemima plodnosti. Međutim, ako je žena starija od 35 godina, “razdoblje” pada na 6 mjeseci.

6. Muškarci nemaju biološki sat

To je sat s puno dužim trajanjem baterije, ali još uvijek otkucava. Koliko god zvučalo nevjerojatno, problemi s plodnošću kod muškaraca jednako su česti kao i kod žena. Muškarci stariji od 40 godina imaju veću vjerojatnost da će imati niže razine testosterona, smanjenu količinu i kvalitetu spermija, smanjenu snagu i pokretljivost spermija i druge probleme.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki