Koja dijeta odgovara kojoj dobi i koje namirnice izbjegavati

Svaka osoba treba se brinuti za svoje tijelo na drugačiji način, jer ne postoje dva ista organizma. Ipak, postoje neke zajedničke stvari u različitim dobnim skupinama koje je dobro slijediti kako biste održali dobro zdravlje i kondiciju.

Koje namirnice izbjegavati nakon 50. godine i na što staviti akcenat dok smo u cvijetu mladosti, pročitajte u narednim redovima.

Do 20. godine

Ili poznatije kao naše tinejdžerske godine. Za to vrijeme naše tijelo se razvija i postajemo veće i zrelije osobe. Da bi se to dogodilo, našem tijelu su potrebne potrebne količine vitamina i minerala. Naglasite doručak i smanjite količinu nezdrave hrane koju konzumirate, naravno – bez potpunog izbacivanja. U jelovnik uvrstite namirnice bogate kalcijem, željezom i proteinima.

Nakon 20 godina

Nakon 20-ih naše tijelo je dobilo oblik i dobro je obratiti više pažnje na hranu koju svakodnevno jedemo. Savjetujemo vam da počnete graditi bolje prehrambene navike i sve manje posežete za štetnom hranom. Izbjegavajte prženu hranu, mliječnu čokoladu zamijenite crnom itd. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama i folnom kiselinom.

Zašto ne treba pretjerivati ​​s mandarinama?

Nakon 30. godine

Tijekom ove faze morate se pobrinuti za jačanje kostiju i mišića. Usredotočite se na proteine ​​iz jaja, mesa, sjemenki, orašastih plodova, kvinoje, soje itd. Ako ne konzumirate svježe mlijeko ili jogurt, kalcij i proteine ​​nabavite npr. iz drugih namirnica biljnog podrijetla.

Ne možemo izbjeći starenje, ali ponekad se neprimjetno počnemo navikavati na neke navike koje su svojstvenije odrasloj osobi…

Nakon 40 godina

Kad uđemo u 40-te, moramo voditi računa o održavanju dobrog metabolizma, kako nam se tijelo ne bi naglo promijenilo i brzo nakupili višak kilograma kojega onda teško možemo izgubiti. Uključite više hrane bogate vlaknima i proteinima, a izbjegavajte svu nezdravu hranu.

Nakon 50 godina života

U tom razdoblju metabolizam se usporava i ne bismo trebali dodatno komplicirati njegov rad, stoga je zdrava i uravnotežena prehrana više nego preporučljiva. Izbjegavajte previše mliječnih proizvoda ili šećera, možda ih zamijenite mlijekom od orašastih plodova i medom. Usredotočite se na namirnice kao što su brokula, jabuke, avokado, špinat, borovnice itd. namirnice bogate antioksidansima i željezom.

Preko 60 godina

Nakon 60 godina dobro je kladiti se na više voća i povrća. Namirnice poput graha i leće bogate su željezom i dobre su za tijelo. Pijte puno vode, smanjite unos soli i fokusirajte se na špinat, lisnato povrće i proizvode od soje umjesto mliječnih proizvoda.

Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki