5 dobrobiti tikvica

Tikvice se tako nazivaju jer pripadaju istoj biljnoj obitelji kao i bundeva. U usporedbi s velikim srodnicima, tikvica je znatno manja veličine i duguljastog oblika. Razlikuju se i po okusu, s tim da se tikvice više koriste za slana jela, a bundeva za desert. Tikvica je sličnija krastavcu, jer obje rastu u ljetnoj sezoni. Povrće se može jesti sirovo, ali se često peče ili peče na žaru te služi kao sastojak salata i juha.

Bilo da su pečene ili sirove, tikvice imaju niz zdravstvenih prednosti. Sadrže mnogo korisnih vitamina i minerala koji obogaćuju tijelo na različite načine.

Evo 5 zdravstvenih dobrobiti tikvica:


1. Pomažu dobroj probavi
Tikvice imaju visok sadržaj vode i dobru količinu vlakana. Voda pomaže boljem funkcioniranju cijelog tijela, au probavnom sustavu može smanjiti rizik od zatvora. Vlakna i na ovaj način pomažu gastrointestinalnom traktu, ali imaju i drugu prednost – pretvaraju se u korisne masne kiseline koje podržavaju crijevnu mikrofloru


2. Smanjuju šećer u krvi
Tikvice imaju malo ugljikohidrata, što ih čini dobrom zamjenom za druge namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata. Prehrana koja isključuje mnoge ugljikohidrate dokazano djeluje na smanjenje razine šećera u krvi i inzulina u tijelu. Vlakna u tikvicama također pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi.


3. Mogu poboljšati vid
Od svih vitamina i minerala koji se nalaze u tikvicama ima i onih koji pomažu dobrom vidu. Oni su vitamin C i beta-karoten i neophodni su za zdravlje očiju. Tikvice su također bogate antioksidansima koji mogu smanjiti rizik od očnih bolesti i poboljšati vid.


4. Jačaju kosti
Od antioksidansa u tikvicama, lutein i zeaksantin mogu pomoći u održavanju zdravlja kostiju. Povrće također sadrži vitamin K i magnezij, koji mogu povećati mineralnu gustoću kostiju.


5. Pomažu pri mršavljenju
Zbog visokog udjela vode u tikvicama imaju nisku kalorijsku vrijednost. To omogućuje konzumaciju tikvica i zadržavanje u kalorijskom deficitu, zbog čega tijelo počinje sagorijevati višak masnoće, smanjujući tjelesnu masu. Vlakna također doprinose mršavljenju jer pomažu tijelu da se osjeća sitim nakon jela.

Reference:

Xu, C. (2012., prosinac) Učinak dijetalnih vlakana na zatvor: meta analiza. Preuzeto 19. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23326148/
Cummings, J. (2006., rujan) Pregledni članak: prebiotici u gastrointestinalnom traktu. Preuzeto 19. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16918875/
Chen, L. (2017., rujan) Učinkovitost dijete s niskim udjelom ugljikohidrata u liječenju dijabetes melitusa tipa 2: sustavni pregled i meta-analiza randomiziranih kontroliranih ispitivanja. Preuzeto 19. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28750216/
Johnson, E. (2013., 19. lipnja) Hranjive tvari za oči koje stare. Preuzeto 19. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/
Mares, J. (2017., 25. rujna) Izomeri luteina i zeaksantina u zdravlju i bolesti oka. Preuzeto 19. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5611842/
Slavin, J. (2013) Učinak vlakana na sitost i unos hrane: sustavni pregled. Preuzeto 19. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23885994/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki