Ovo je najbolja dijeta s malo ugljikohidrata za dijabetes

Više od 95% dijabetičara ima dijabetes tipa 2, koji je često posljedica viška tjelesne mase i nedostatka aktivnosti. Dijabetes tipa 2 javlja se kada tijelo više ne reagira na inzulin i obično se razvija nakon 45. godine života, iako je sve češći kod mlađih ljudi.

Stanje se može kontrolirati, ali ako se zanemari, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i smrtonosno. Nova studija je otkrila da biljna prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, izvještava medicalnewstoday.com.

Prema Centru za kontrolu bolesti (CDC), više od 37 milijuna odraslih osoba u Sjedinjenim Državama ima dijabetes; od toga, oko 95% ima dijabetes tipa 2 (T2D). Razvija se kada tijelo osobe prestane reagirati na inzulin (hormon koji regulira razinu glukoze u krvi) koji proizvode stanice gušterače.

Nasuprot tome, ljudi s dijabetesom tipa 1, za koji se smatra da je uzrokovan autoimunom reakcijom, ne proizvode inzulin. Trebali bi redovito mjeriti razinu glukoze u krvi i koristiti inzulin kako bi je održavali unutar zdravog raspona.

Nedavna studija sugerira da prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može smanjiti rizik od T2DM. Međutim, ovo istraživanje nije moglo razlučiti je li ovo otkriće u potpunosti posljedica smanjenja ugljikohidrata ili smanjenja kalorija.

Dr. Eamon Lord, gostujući znanstveni suradnik na Trinity College Dublin u Irskoj, koji nije bio uključen u studiju, rekao je: ‘Ovo je vrlo složena tema. Sada znamo da je konzumacija cjelovitih žitarica i hrane biljnog podrijetla korisna u smanjenju rizika od dijabetesa.” Studija, koja još nije objavljena u recenziranom časopisu, sugerira da nije dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, već vrsta hrane s niskim udjelom ugljikohidrata koju osoba jede ono što utječe na rizik od razvoja T2D-a.

Čimbenici rizika za dijabetes

Dijabetes tipa 2 obično se razvija sporo i u početku može biti malo simptoma, tako da je moguće neko vrijeme ostati neotkriven. Rizik od razvoja povećavaju čimbenici kao što su: dob iznad 45 godina, prisutnost bolesti u obiteljskoj povijesti, malo ili nimalo tjelovježbe, pretilost ili prekomjerna tjelesna težina, osobito prekomjerna tjelesna težina u području trbuha, niske razine HDL-a ili ” dobar” kolesterol, visoke razine triglicerida.

Ljudi mogu smanjiti rizik od razvoja T2D-a održavanjem zdrave težine, poboljšanjem prehrane i aktivnošću. CDC preporučuje smanjenje unosa prerađene hrane, transmasti, alkohola i slatkih pića i umjesto toga fokusiranje na povrće bez škroba, voće, nemasne proteine, cjelovite žitarice, vodu i nezaslađena pića kako biste smanjili rizik.

Endokrinolog je naveo simptome po kojima možete prepoznati dijabetes

Dijeta s malo ugljikohidrata

Prospektivna studija provedena je na 203 541 muškaraca i žena u SAD-u tijekom 30 godina. Na početku studije svi sudionici nisu imali dijabetes, kardiovaskularne bolesti i rak. Svake četiri godine sudionici su imali procjenu prehrane koristeći validirani upitnik o učestalosti unosa hrane.

Istraživači su izradili procjene na temelju postotka ukupne energije koju svaka osoba dobiva iz dnevnog unosa proteina, masti i ugljikohidrata. Potom su sudionike podijelili u pet grupa. Grupa s niskim unosom ugljikohidrata dobila je oko 40% ukupnih kalorija iz ugljikohidrata.

Istraživači su potom procijenili kvalitetu prehrane klasificirajući 18 skupina hranjivih tvari, kao što su cjelovite žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke, slatkiši i deserti, životinjske masti, mliječni proizvodi i meso.

“Snage studije su veliki broj sudionika i dugo vremensko razdoblje, ali nije izmjerena točna količina ugljikohidrata koju su svaki dan konzumirali, što bi moglo dovesti do nekih netočnosti”, objasnio je dr. Eamon Lord.

Hrana biljnog podrijetla smanjuje rizik od dijabetesa

Općenito, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ne smanjuje rizik od T2DM. Međutim, kada su prehrambeni izvori proteina razmatrani zasebno, istraživači su otkrili značajne razlike u riziku od T2DM. Kod onih koji su u svoju prehranu uključivali pretežno biljne proteine, rizik od bolesti smanjio se za 6% tijekom 30 godina.

Kod osoba koje su ograničile unos rafiniranih ugljikohidrata rizik od DT2 smanjio se još više – za 15%, u usporedbi s onima koji su redovito jeli slične proizvode. Nasuprot tome, ljudi na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata koji su jeli uglavnom životinjske bjelančevine imali su 35% veći rizik od T2D-a, koji raste na 39% kod onih koji su također jeli dijetu s niskim udjelom cjelovitih žitarica.

Zaboravite na akne uz ovu dijetu s malo ugljikohidrata

Ograničenja studije

Dr. Lord primijetio je potrebu za više specifičnosti u pogledu izvora proteina koji se konzumiraju.

„Nema informacija iz kratkog sažetka o vrstama proteina iz hrane životinjskog podrijetla (visoko prerađena obično znači više masti i šećera u odnosu na organsku/neprerađenu koja ima manje masti i šećera). Također ne znamo koji su drugi čimbenici životnog stila uzeti u obzir“, kaže znanstvenica.

Što jesti kako biste smanjili rizik od dijabetesa

Poznato je da održavanje zdrave tjelesne težine, redovito vježbanje i prehrana s niskim udjelom prerađene hrane pomažu u smanjenju rizika od razvoja autoimune bolesti. American Heart Association preporuča uključivanje velikog izbora voća i povrća i zdravih izvora proteina kao što su riba i plodovi mora, mahunarke i orašasti plodovi, nemasni ili obrani mliječni proizvodi i nemasno meso.

Potiče unos minimalno prerađene hrane umjesto one ultra-prerađene i ograničava unos šećera, soli i alkohola. Ako se odaberu biljne bjelančevine umjesto životinjskih, kao što su orašasti plodovi, leća, grah i soja, rizik se može još više smanjiti.

Boris ALEKSANDROV

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki